Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

U ŠTRAJKU 70 000 ZAPOSLENIKA! - 30. studenog 2012.

   

29. studenog 2012. - Štrajku upozorenja kojeg su organizirali  sindikati iz područja odgoja, obrazovanja i zdravstva odazvao se vrlo velik broj članova - istaknuli su čelnici tih sindikata na današnjoj tiskovnoj konferenciji. Procjenili su da je ukupan broj sudionika štrajka oko 70 000. Iz svih sindikata stižu i primjedbe na ponašanje ravnatelja ustanova od kojih su mnogi popisivali zaposlene u štrajku, a izgleda da su najveći pritisci bili u području zdravstva, gdje se prema riječima Ankice Prašnjak, prijetilo i smanjenjem plaća.

U Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, prema riječima predsjednika sindikata Branimira Mihalinca, bilježimo čak 92,1% od ukupnog broja podružnica u štrajku! Slične brojke naveli su i predstavnici ostalih sindikata. Time su zaposleni u tim sustavima Vladi RH još jednom uputili jasnu poruku da ne prihvaćaju način kojim ona želi rasteretiti državni proračun. Štrajku se priključio i velik broj nečlanova sindikata, a pisma potpore stigla su i od mnogih sindikata koji djeluju u "realnom" sektoru čime najbolje potvrđuju da nastojanja izazivanja podjela među sindikatima nisu uspjela. Zbog takvih izjava ministar Jovanović zaslužuje da ode s te dužnosti, istaknuo je Vilim Ribić.

Čelnici sindikata najavljuju i daljnje pritiske na Vladu posebno s obzirom na predstojeće pregovore o granskim ugovorima te organiziranje svesindikalnog skupa na proljeće. Prvi prosvjed u nizu bit će u utorak, 4. prosinca kada će se proračun naći u Hrvatskom Saboru.

Audio snimka - Tiskovna konferencija Matice - Provedba štrajka

Iz medija:

Štrajk u školama više nego uspio - hrt.hr

Sindikati zadovoljni - štrajk je potpuno uspio - index.hr

Ribić najavio prosvjed točno u vrijeme donošenja proračuna - dnevnik.hr

Još odjeka štrajka 

Štrajk i preventivna dehumanizacija - blog "gospona profesora"

Ministre, ovo je samo početak - poruka profesora sa Sušačke gimnazije Rijeka

       

Pogledajte i medijska izvješća iz Splita, Šibenika i Zadra (1) (2) (3) o provedbi štrajka u tim gradovima.

_____

Slobodna Dalmacija, 30. studenog

   

_____

 

_____

Štrajk u svrhu zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa članova organizira se protiv otkaza Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, najavljenog smanjenja materijalnih prava zaposlenih i prijedloga Proračuna za period 2013.-2015. g. te protiv svih drugih mjera kojima se ugrožava njihov ekonomski i socijalni interes. 

Ukupne rashode za zaposlenike Vlada namjerava smanjiti u 2013. za 2,3 mlrd kn, a najveće smanjenje doživjet će područje odgoja i obrazovanja - čak 1 mlrd kn! Sindikati organizatori štrajka stoga traže odustajanje od donesenih odluka i predviđenih mjera kojima se ugrožavaju ekonomski i socijalni interesi zapslenika u javnim službama. 

Štrajk je sukladan odredbi članka 269. Zakona o radu, prema kojem sindikati imaju pravo pozvati na štrajk i provesti ga sa svrhom zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa svojih članova. 

 Sindikati su u nedavnim pregovorima s Vladom argumentirali svoje zahtjeve na sljedeći način: zaposlenici u javnim službama već su dali veliki doprinos u kriznom razdoblju, jer su se od 2009. godine do danas odrekli prava u iznosu od 7,1 mlrd kuna. Unatoč navedenim odricanjima, nema rezultata u smislu ekonomskog oporavka, nezaposlenost raste, pa se otvara ozbiljno pitanje svrhovitosti daljnjih odricanja. Vraćanje ukinutih prava nakon izlaska iz krize, kada bude sredstava, znak je da Vlada poštuje svoje zaposlenike koji se danas odriču od svojih prava za opće dobro na njen zahtjev. 

Nakon što su sindikati ipak odlučili svoje članstvo na referendumu pitati prihvaćaju li Vladine prijedloge i mjere, Vlada RH odgovorila je odmazdom - smanjila je plaće unutar javnog sektora samo zaposlenicima u prosvjeti (u sustavu osnovnog i srednjeg obrazovanja – 3,5,7 i 9%). Radi se o protupravnom i diskriminacijskom postupku, kojim se krše važeći zakoni, što potvrđuje i već formirana sudska praksa. 

Štrajk će obuhvatiti sve javne ustanove i druge pravne osobe kojima se sredstva za plaće osiguravaju u državnom proračunu iz područja osnovnog i srednjeg školstva, visokog obrazovanja i znanosti, te zdravstva. U štrajku će sudjelovati članovi sindikata i svi zaposlenici iz prethodno pobrojanih ustanova koji mu se dobrovoljno pridruže. O štrajku će sindikati obavijestiti pojedinačno sve ustanove te Gospodarsko - socijalno vijeće. Štrajkaški odbor sindikata čine: Zvonimir Laktašić, Branimir Mihalinec, Vilim Ribić i Anica Prašnjak.

               Plakat  i bedž Letak

Sve potrebne informacije i uputstva o provedbi štrajka povjerenici mogu pronaći na linku za povjerenike!

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO