Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Vladin Zakon o uskrati prava udar je na sve sindikate u Hrvatskoj - 6. prosinca 2012.

6. prosinca - Na posljednjem sastanku Pregovaračkih odbora Vlade RH i Sindikata javnih službi o TKU-u održanom u utorak, 4. prosinca, nakon višesatnih pregovora, 7 sindikata javnih službi odlučilo je parafirati prijedlog teksta TKU-a, kao i Dodatka I. TKU-a. Dogovoren je i termin potpisivanja - 12. prosinca 2012. godine. Za očekivati je da će 6 Sindikata potpisati ugovor. I dalje su u prijedlogu ugovora ostala izuzetno loša rješenja u članku 67. koji regulira naknadu za prijevoz. Svi prijedlozi našeg Sindikata odbijeni su  kao i većina Preporodovih.

Kako predloženi tekst TKU-a, kao i Dodatak I. TKU-a ne odudaraju od prijedloga koje su naši članovi odbili na referendumu, smatramo da nisu stvoreni novi uvjeti, te da nemamo pravo potpisati takav dokument. 

Najvažniji naš uvjet - o povratu sredstava (božićnice, regres i jubilarna nagrada) - bio je ponovno odbijen!

Štoviše, Vlada je danas donijela odluku da božićnice za ovu i iduću godinu te regres za iduću godinu neće biti isplaćeni za zaposlenike u javnim i državnim službama, bez obzira na to što u nekim, pa i našem, granskom ugovoru to pravo stoji utvrđeno. Vlada će svoju odluku provesti putem novog zakona koji će uputiti u Sabor. 


Matica hrvatskih sindikata upozorila je na današnjoj tiskovnoj konferenciji kako se ovim prijedlogom zakona derogira sindikalno pregovaranje te udara na smisao postojanja sindikata.

Radi se o stvarnom ludilu, a dokaz je i ovaj zakon koji se sada donosi, a čija je svrha da se derogiraju prava na božićnicu, regres tamo gdje je sklopljen kolektivni ugovor, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Matice Vilim Ribić.

Sve to skupa pokazuje da je to udar na sve sindikate u zemlji i zanima me kako će na to odgovoriti sindikati, istaknuo je Ribić koji je kazao kako na vlasti imamo ergelu neznalica i bedaka. Kazao je i kako će tražiti zaštitu Međunarodne organizacije rada.

Čelnici Matice osvrnuli su se i na smanjivanje naknade za prijevoz u parafiranom TKU za javne službe, navodeći kako se primjerice diskriminiraju i kažnjavaju oni koji na posao putuju osobnim automobilom te će im prijevoz biti umanjen 25 posto za razliku od onih koji koriste pokaz i dobit će puni iznos. Predstavnici Matice rekli su kako su sindikati, koji će idući tjedna potpisati TKU za javne službe, izdajice međunarodnog sindikalnog pokreta.

Poslušajte i audio zapis današnje tiskovne konferencije Matice.
Tiskovna konferencija Matice - Što su sindikati parafirali u pregovorima za Temeljni kolektivni ugovor

_____

4. prosinca - U sklopu pregovora za Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama, Sindikat hrvatskih učitelja, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja uputili su jučer Vladi RH prijedloge članaka za novi Temeljni kolektivni ugovor i Dodatak I istome. Iako se u javnosti, posebno od strane nekih drugih sindikata mogu čuti optužbe da ovi sindikati fingiraju pregovore te da ne doprinose sa konstruktivnim prijedlozima, predloženi članci govore suprotno. U njima se jasno vidi namjera da se tekst novog Temeljnog kolektivnog ugovora poboljša, i to sa pozicije prava i interesa članova odnosno zaposlenika u javnim službama. To se prije svega odnosi na naknadu troškova prijevoza.

  Vezano za privremeno ograničavanje prava na božićnicu, regres i jubilarnu nagradu, ovi sindikati ponovno su izrazili stav utemeljen na rezultatima provedenog referenduma među svojim članovima. Pristajanje na odgodu isplate tih prava moguće je jedino uz uvjet da se ta prava isplate zaposlenicima kada država izađe iz krize. Kao prethodni uvjet za potpisivanje Temeljnog kolektivnog ugovora i Dodatka I (u predloženom sadržaju) neizostavno se traži da Vlada RH povuče svoj zaključak od 19. srpnja 2012. godine kojim je ukinuta isplata dodatka 3,5,7 i 9% u osnovnom i srednjem školstvu, da donese novi zaključak na temelju kojeg će se ti dodaci ponovno početi isplaćivati te da se (u Dodatku I Temeljnog kolektivnog ugovora) obveže da će se pravo na isplatu navedenih dodataka zajamčiti u granskim kolektivnim ugovorima za osnovno i srednje školstvo. 

_____

U Banskim dvorima u podne su počeli pregovori Vlade i pregovaračkog odbora sindikata javnih službi o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe.

16. studenog - U današnjim pregovorima sindikalni pregovarački odbor narastao je s osam na 11 članova, jer je u međuvremenu prihvaćen Zakon o reprezentativnosti koji je omogućio predstavnicima još triju sindikata da uđu u odbor.

Prema najavama uoči pregovora, svi sudionici ostaju na dosadašnjim pozicijama - Vlada i u novom TKU-u nudi sindikatima isto što im je nudila u izmjenama starog TKU-a, što dio sindikata prihvaća, a dio odbacuje.

Iz Vlade je jučer poručeno da će iduće godine uspjeti uštedjeti oko 1,5 milijardi kuna na troškovima za zaposlene u javnim i državnim službama, i to privremenim ukidanjem regresa i božićnice, smanjenjem nekih prava poput naknade za prijevoz, dnevnice i jubilarne nagrade, te uvođenjem reda u sustav dodataka na plaće, koji nekim službenicima povećavaju plaće i za 50 posto.

S druge strane, sindikati koji su odbili izmjene TKU-a ustraju u odbijanju novog TKU-a, te prijete prosvjedima, štrajkovima i tužbama.

Nije točno da Vlada želi samo uštedjeti novce na plaćama zaposlenih u javnim službama, nego želi srušiti cijenu rada, i to ne samo nama nego svim radnicima i građanima, ustvrdio je uoči početka pregovora predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić

Predstavnici sindikata koji su prihvatili prijedlog izmjena starog TKU-a najavljuju da su spremni potpisati i novi TKU ako će Vlada u njemu ponuditi ono isto o čemu su pregovarali ljetos.  

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Boris Pleša, koji prvi put sudjeluje u pregovorima o TKU-u za javne službe, rekao je da njegov sindikat prihvaća TKU samo ako je usklađen s pravima koja su potpisana za državne službenike.

 Ako se ne postigne dogovor i ne potpiše novi TKU za javne službe, iz Vlade su najavili da će se iduće godine prava 180.000 zaposlenih u prosvjeti, znanosti, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi uređivati Vladinim aktima.

 

 

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO