Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Članovi ogromnom većinom odbili Vladin prijedlog promjena TKU - 14. rujna 2012.

15. rujna 2012.

Subotnje mirenje Vlade i sindikata nije uspjelo - Vlada nije prihvatila rezultate referenduma. Sindikati su predlagali  nastavak pregovora i zagovarali postizanje Sporazum, no bezuspješno. Vlada će povući neke poteze, no još je neizvjesno koje. Što god da Vlada učini, biti će to pravno nasilje na koje ćemo znati pravno odgovoriti. Uskoro ćemo dogovoriti  način i dinamiku podizanja tužbi za oduzimanje dodatka od 3,5,7 i 9% te utvrditi druge načine pravne zaštite naših članova. 

Iz medija:

Propalo mirenje, slijede rezovi i prosvjedi? - Tema dana - hrt.hr, 15. rujna

Vladina glavna zadaća - proračun - hrt.hr, 15. rujna

_____ 

14. rujna 2012.

Potpuno jasan rezultat referenduma - ne pristajemo na prijedlog Vlade RH!

Referendumskom izjašnjavanju pristupilo je 92,28% članova Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, a glasovanje nije provedeno u samo jednoj podružnici. Vladinu ponudu odbacuje čak 90,22% članova, a prihvaća je 9,38% izašlih na referendum, dok je 0,4% glasova bilo nevažećih. Sličan rezultat referenduma ostvaren je i u ostalim sindikatima. 

          Rezultati NSZSŠH

Zahvaljujemo svima na besprijekorno provedenom referendumu!

Podaci drugih sindikata u referendumu:

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja: ukupno izišli 78,8%, NE - 90,1%

Sindikat hrvatskih učitelja - NE - 90,73%, DA - 8,98%

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara - izišli 72,56%, NE - 90,3% 

Tijekom sutrašnjeg dana, subote, 15. rujna, održat će se mirenje Vlade i sindikata javnih službi koji su održali referendum. 


Iz medija:

Traže smjenu Jovanovića - hrt.hr, 14. rujna

Čelnici četiri sindikata Matice na tiskovnoj su konferenciji upoznali javnost s dosadašnjim tijekom provedbe referenduma

Svaki od sindikata provodi referendum zasebno, stoga su i informacije o odzivu i stupnju obrađenosti ustanova iznosili zasebno. U srednjim školama stigli su rezultati iz 171 ustanove, što je 49% ukupnog broja ustanova (ali ne i ukupnog broja članova). Izlaznost u obrađenim ustanovama je izuzetno velika, 92,7% članova. U znanosti i visokom obrazovanju od 126 ustanova koje su obuhvaćene referendumom obrađena je 41 ustanova, uz nešto manju, ali i dalje vrlo respektabilnu izlaznost od 81%. U Sindikatu hrvatskih učitelja dosad su prikupili rezultate iz 35% osnovnih škola (od ukupno preko 800 podružnica) u kojima je izjašnjavanje privedeno kraju.

Čelnici sindikata zajednički su utvrdili kako dosad nije zabilježena niti jedna pritužba članova na proceduru ili uvjete u kojima se referendum provodi. Anica Prašnjak, predsjednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara posebno se osvrnula na izjave Spomenke Avberšek o provođenju referenduma, prenesene u medijima, ocjenivši kako nemaju nikakve veze sa stvarnošću.

Vilim Ribić je oštro komentirao Vladinu najavu kaznene prijave protiv bivšeg ministra znanosti, obrazovanja i sporta Fuchsa zbog potpisivanja sporazuma sa sindikatima, istaknuvši apsurdnost gonjenja nekog za djelovanje u korist radnih ljudi u ovoj zemlji.

Konačni rezultati referenduma bit će objavljeni na tiskovnoj konferenciji u petak u 12 sati.

Audio zapis tiskovne konferencije

_____

REFERENDUM O PRIJEDLOGU VLADE: Prihvaćate li Dodatak I. Temeljnom kolektivnom ugovoru?

11. - 13. rujna 2012.

 

NAJNOVIJE!

Pismo članovima čelnika Matice 

U sve obrazovne, znanstvene i zdravstvene ustanove u kojima se provodi referendum o prihvaćanju Dodatka I. Temeljnom kolektivnom ugovoru stiglo je pismo potpredsjednika Vlade Nevena Mimice, u kojem se obraća direktno našim članovima. Navedeno pismo puno je neistina kojima vas se pokušava zastrašiti i time utjecati na konačni ishod referenduma. Pročitajte cjelovito pismo.

Pročitajte i referendumsko pismo upućeno od strane potpredsjednika Vlade g. Mimice članovima Sindikata. 

_____

6. rujna 2012.

Nove Vijesti iz sindikata (br. 3) sa svim obavijestima i komentarima o mogućim posljedicama ishoda referenduma kako biste mogli donijeti što kvalitetniju odluku!

Saznajte odgovore na pitanje čega bismo se trebali odreći u slučaju pretežno negativnog odgovora na referendumsko pitanje, odnosno što će se desiti ako ponudu Vlade prihvatimo? Kakva je pravna pozicija sindikata i što od pravne bitke nakon referenduma možemo očekivati?

Vjerujte svom sindikatu!

_____

BEZUVJETNO SMANJENJE VAŠIH PRAVA

Referendum, koji četiri sindikata provode 11., 12. i 13. rujna, odnosit će se na prihvaćanje bezuvjetnog i bespovratnog smanjenja vaših prava, što nam je Vlada RH ponudila pisanim putem u Dodatku I. Temeljnog kolektivnog ugovora. Naši sindikati to nisu mogli, smjeli niti htjeli prihvatiti. Na referendumu članovi mogu postupiti i drugačije te prihvatiti odricanje od prava kako je Vlada predložila, ali prije toga pažljivo pročitajte što Vlada doista predlaže. Dodatak možete prihvatiti ili odbiti u cijelosti (ne možete dio odbiti, a dio prihvatiti).Tekst Dodatka nam je Vlada RH predložila na mirenju 23. kolovoza 2012. On je nešto poboljšan u odnosu na ono što su prethodno potpisala ostala četiri sindikata javnih službi. Međutim, ovo što Vlada sada nudi nije niti blizu onoga što imamo u važećim ugovorima. Uvjerite se, prolazeći kroz analizu predloženih članaka Dodatka. Članci nisu poredani po važnosti. Primjerice, članak 12 je zadnji na popisu, ali je jedan od najvažnijih.U članku 2 osvrćemo se na nesuvisle izjave ministra prosvjete.

Pročitajte novi  LETAK  i  PRILOG br. 2. s detaljnim pojašnjenjima i komentarima Vladina prijedloga!

Dokumentacija vezana uz referendum nalazi se na stranici za povjerenike!

LETAK  i  PRILOG  br. 1. za one koji žele znati više!

PLAKAT referendum 

Iz medija:

Ministar Jovanović obmanjuje javnost - Glas Istre, 4. rujna

Kakva povišica? Ministar govori gluposti!  - Novi list, 4. rujna

_____

3. rujna 2012. 

Na sastancima od 10. srpnja i 25. i 26. kolovoza, Središnji je odbor NSZSŠH donio odluku o održavanju referenduma o prihvaćanju prijedloga Vlade RH (Dodatak I TKU za službenike i namještenike u  javnim službama). Odluka Središnjeg odbora donijeta je jednoglasno. 

Referendum se provodi u svim srednjoškolskim ustanovama u kojima je organiziran Nezavsindi sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske od utorka 11. do četvrtka  13. rujna 2012., a prema Uputama za provođenje referenduma.

Referendum je važeći ako na referendum izađe više od polovice članova Sindikata na koje se referendum odnosi. Odluka o prihvaćanju referendumskog prijedloga je donesena ukoliko se za nju izjasnilo više od polovice članova, odnosno, obična većina od 50%+ 1 glas članova koji su pristupili referendumskom izjašnjavanju.

Referendum će se provesti istovremeno sa provedbom referenduma u Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara-medicinskih tehničara.

Odluka članova Sindikata  na referendumu obvezujuća  je za  predstavnika Sindikata člana Pregovaračkog odbora sindikata javnih službi. 

Ako referendum ne uspije, Središnji odbor Sindikata može donijeti odluku o njegovom ponavljanju. Stoga pozivamo sve članove Sindikata da na referendum izađu i glasovanjem se opredijele za prihvaćanje ili odbacivanje prijedloga Vlade RH. Time će predstavnicima Sindikata dati jasnu uputu kako se ponašati u pregovorima s Vladom, a ujedno odlučiti i o svom statusu. Donesenu odluku svi ćemo morati solidarno podržati!

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO