Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Predsjednik Republike primio čelnike Matice - 30. kolovoza 2012.

PRIJEDLOG VLADE RH o kojem će se odlučivati na referendumu 11., 12. i 13. rujna: Dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama

_____

30. kolovoza 2012. 

Predsjednik Republike Ivo Josipović primio čelnike Matice hrvatskih sindikata: Nada u socijalni dijalog

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je Vilima Ribića, predsjednika Matice hrvatskih sindikata, Zvonimira Laktašića, predsjednika Sindikata hrvatskih učitelja, Branimira Mihalinca, predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjima školama, te Ankicu Prašnjak, predsjednicu Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara. 
Sindikalni čelnici upoznali su predsjednika Josipovića o trenutnom stanju pregovora između Vlade i sindikata o Temeljnom kolektivnom ugovoru za zaposlenike u javnim službama te o pripremama za održavanje referenduma sindikalnog članstva o uvjetima za sklapanje novog ugovora. 
Tijekom susreta predsjednik Josipović i sindikalni čelnici izrazili su očekivanje da će, unatoč sadašnjim razlikama, biti postignut sporazum između sindikata i Vlade o novom ugovoru te da će biti očuvan socijalni dijalog.

  

Iz medija:

Veliki sindikalni skup u Zadru 6. rujna - vox tjednik, 31. kolovoza

____

28. kolovoza

Tiskovna konferencija Matice hrvatskih sindikata 

Vlada će pričekati ishod sindikalnog referenduma   

"Odluka Vlade da pričeka referendum dokaz je da je počela uvažavati socijalne partnere i da oni imaju pravo o gubitku svojih prava pitati svoje članove."

"Referendumsko pitanje glasit će: Da li prihvaćate prijedlog Vlade RH o promjeni Temeljnog kolektivnog ugovora?"

"Ukoliko Vlada ne vrati dio protuzakonito oduzete plaće, odvjetnici će dobro zaraditi." (B. Mihalinec)

(Poslušajte i pogledajte cjelovitu audio i video snimku konferencije za tisak čelnika Matice hrvatskih sindikata.) 

       

Zakon o fiskalnoj odgovornosti na ocjenu ustavnosti?

Zakon o fiskalnoj odgovornosti, kojim se kroz kontinuirano smanjenje javne potrošnje u zdravstvu, znanosti i obrazovanju umanjuju prava građana ove zemlje mogao bi na Ustavni sud. Matica hrvatskih sindikata ispituje mogućnosti pokretanja postupka ocjene ustavnosti navedenog Zakona.

_____ 

 27. kolovoza 2012.

Šikanirajuća odluka Vlade o ukidanju prosvjetnog dodatka od 3-5-7-9%

Stvarni razlog za ukidanje dodatka je namjera Vlade da pod svaku cijenu ostvari što veće uštede na plaćama. Predvidjeli su, još u veljači, u Proračunu znatno manje novaca za plaće prosvjetara nego što ih obvezuju ugovori i propisi, a da prethodno s nama o tome nisu niti razgovarali. I tada su najavljivali ukidanje dodatka 3, 5, 7, 9%. Nakon tako besprimjerno donešenog Proračuna nije im preostalo ništa drugo nego da nas stavljaju pred razne ultimatume. Budući da vaši sindikati nisu otirači, već ravnopravni potpisnici nekoliko prevažnih kolektivnih ugovora, mi se nismo dali ucjenjivati. Pročitajte cijeli tekst priopćenja Sindikata!

Pročitajte prilog u kojem možete saznati i razumjeti sve o aktualnoj situaciji i dobiti odgovore na slijedeća pitanja:

Odakle uopće dodatak od 3-5-7-9%?  Je li dodatak nezakonit i zašto nikad nije ugrađen u neki od kolektivnih ugovora?  Koja je vaša i naša pravna pozicija?  Što sindikati mogu učiniti? Zašto je Vlada dodatak ukinula?  Koliko je stvarno smanjenje naših plaća?  Jesmo li trebali pristati na prijedlog Vlade?  

Vlada će ipak pričekati sindikalni referendum!

U zajedničkom priopćenju izdanom danas nakon  sastanka predstavnika Vlade RH i četiri sindikata javnih službi, ustvrđeno je da će se idući sastanak mirenja dviju strana održati 15. rujna, tj. nakon održanog sindikalnog referenduma

_____

IZJAVE DANA:

    "Kada je riječ o plaćama učitelja i nastavnika, ako postoji osoba koja u ovoj državi želi omogućiti da oni budu adekvatno plaćeni, onda je to ministar znanosti, obrazovanja i sporta". (Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta u Vladi RH, 27. kolovoza 2012.)

    "Manje plaće pogreška su računovođa." (Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta u Vladi RH, 27. kolovoza 2012.)

   "Ukoliko je potrebno smanjiti plaće učiteljima i nastavnicima, ja više neću biti ministar."  (Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta u Vladi RH, lipanj 2012.)


Je li Zakona o fiskalnoj odgovornosti koji obvezuje Vladu na smanjivanje javne potrošnje neustavan, a zbog čega stradaju obrazovanje, zdravstvo, znanost i druge javne službe? - hrt.hr, 27. kolovoza

_____

24. kolovoza 2012. 

Prava istina o Vladinoj ponudi na sastancima sa članovima širom Hrvatske 

Umjesto planiranog Sabora Matice hrvatskih sindikata, bit će organizirani sastanci sa sindikalnim povjerenicima kao i zainteresiranim članovima četiri sindikata u svim hrvatskim regijama. Smatramo to u ovom trenutku najracionalnijim i najefikasnijim načinom izravne komunikacije.

Sindikati, pa tako i naš, ne mogu i nemaju pravo bez jasnog iskazanog opredjeljenja svakog člana, donijeti odluku o prihvaćanju zahtjeva Vlade RH o bezuvjetnim odricanjima od svojih prava. Stoga su odluke glavnih tijela sva četiri Sindikata, kao i našeg Središnjeg odbora,  bile  o obveznoj provedbi referenduma među članovima

Na sastancima ćemo govoriti o pravoj istinu o tijeku pregovora, o ponudi Vlade RH, o organizaciji provedbe referenduma, kao i o postupanjima nakon provedenog referenduma. Svatko zainteresiran moći će postaviti bilo koje pitanje.

Zbog solidarnosti do javnog bilježnika

Poznato je da su članovi Nezavisnog sindikata znanosti odlučili odreći se prosvjetnog dodatka od 2.3% koji se treba početi isplaćivati u kolovozu, kako bi izrazili svoju solidarnost, ali i neslaganje sa Vladinom odlukom da se ostalim zaposlenicima u školstvu ukine isplata 3,5,7 i 9% iz famozne odluke Vlade iz 2003. g. Tako je Malo vijeće tog Sindikata na sjednici od 19. srpnja i u skladu s odlukama Velikog vijeća od 6. srpnja odlučilo je djelovati solidarno sa zaposlenicima u prosvjeti i stoga predložiti da se povećanje plaće za dodatak od 2,3% u visokom obrazovanju i znanosti odgodi za 6 mjeseci sukladno već  ranije prihvaćenoj spremnosti na to odricanje koje su iskazali tijekom pregovora. 

Iz Vlade je stigao i odgovor - svaki član Sindikata koji se tog prava želi odreći trebao bi prije toga posjetiti javnog bilježnika! Prema riječima potpredsjednika Vlade g. Mimice, "prijedlog sindikata znanosti o odgođenoj isplati dodatka od 2.3% može se provesti jedino tako da  svaki zaposlenik prije kraja mjeseca, putem pismene obavijesti ovjerene kod javnog bilježnika, uputi poslodavcu  zahtjev za odricanjem dijela plaće u korist Državnog proračuna." Dakle, i za solidarnost se mora platiti!

_____ 

 RASPORED SASTANAKA PO REGIJAMA 

KOLOVOZ

Utorak,   28. 08.  –  RIJEKA  -    osim povjerenika iz Rijeke, sastanak se održava i za  povjerenike  i njihove zamjenike iz susjednih mjesta i županija (npr. Pula, Gospić...)      

Srijeda,   29. 08.   –  ZAGREB  -  za povjerenike Grada Zagreba, ali dobrodošli su i drugi iz područja koja gravitiraju Zagrebu             

 

 Petak,    31. 08.  –  OSIJEK  - na sastanak se (osim povjerenika iz Osijeka) pozivaju i povjerenici i zamjenici iz susjednih mjesta i županija (npr. Vukovar, Vinkovci, Požega...)

                              – SLAVONSKI BROD   - na sastanak se (osim povjerenika iz Slavonskog Broda) pozivaju i povjerenici i zamjenici iz susjednih mjesta i županija (npr. Požega...)

 

RUJAN

Utorak,     04. 09.  –  ZAGREB  - sastanak za povjerenike Zagrebačke županije, ali i iz drugih područja koja gravitiraju Zagrebu

 Srijeda,   05. 09.  –  DUBROVNIK  (12:00 sati) - na sastanak se (osim povjerenika iz Dubrovnika) pozivaju i povjerenici i zamjenici iz susjednih mjesta i županija (npr. Metković, otoci...)

Četvrtak,  06. 09.  –  ZAGREB  - za povjerenike Grada Zagreba, ali i za druge iz područja koja gravitiraju Zagrebu             

                               –  ZADAR   - na sastanak se (osim povjerenika iz Zadra) pozivaju i povjerenici i zamjenici iz susjednih mjesta i županija (npr. Šibenik, Gospić...) 

Petak,      07. 09.  –  SPLIT  - na sastanak se (osim povjerenika iz Splita) pozivaju i povjerenici i zamjenici iz susjednih mjesta i županija (npr. Makarska, otoci...)

 


 

Letak povodom ukidanja dodatka - 27. kolovoz 12.
Za one koji žele znati više - 27. kolovoza 12.
ANKETA
Za koju ste opciju školskih praznika?
Neka ostanu kakvi su bili i do sada!
Treba ih biti kao i do sada, ali u više dijelova!
Nastavnu godinu treba produžiti!
Nastavnu godinu treba skratiti!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO