Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Nacrt prijedloga zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru - 6. lipnja 2012.

Hrvatski kvalifikacijski okvir ključni je reformski instrument u obrazovnoj politici ove Vlade čime se želi povećati socijalna uključivost i zapošljivost. Njime će se urediti obrazovne kvalifikacije koje se stječu u Republici Hrvatskoj tako da budu razumljive poslodavcima, kako kod nas tako i u EU - poručili su ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović i ministar rada i mirovinskog sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić na današnjem predstavljanju Nacrta prijedloga Zakona o Hrvatskome kvalifikacijskom okviru, koji će biti temelj za uspostavljanje sustava kvalitete u obrazovanju i njegova povezivanja s tržištem rada. (opširnije)

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta otvara javnu raspravu o Nacrtu prijedloga zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru.

Javna rasprava bit će otvorena do 6. kolovoza 2012. godine.

Dokument: Nacrt prijedloga zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru

_____

30. svibnja - MZOS predstavio izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju

Temeljni zakon u školstvu - Zakon o odgoju i obrazovanju mijenjan je četiri puta otkad je prihvaćen prije četiri godine. Uskoro slijedi i peta promjena. Ministar obrazovanja Željko Jovanovićpredstavio je prijedlog izmjena. Najavio je kako će tim izmjenama škola učenike pripremiti za život, a ne za bubanje nepotrebnih činjenica. Uočenih 28 problema i nejasnoća treba ukloniti što prije.

Učenicima će najzanimljivija biti najava ukidanja zaključivanja ocjena na polugodištu. Ta će promjena zasigurno izazvati najviše reakcija, svjesni su u Ministarstvu, a rješenje vide u što bržem uvođenju e-imenika u škole. Ministar Jovanović kazao je kako u Ministarstvu smatraju da će time najviše unaprijediti komunikaciju između škole i roditelja. I "ravnatelji faraoni" koji samostalno odlučuju o svim školskim pitanjima trebali bi otići u povijest, kao i ekonomisti koji umjesto profesora predaju engleski jezik. 

Sindikati te promjene, za razliku od ukidanja ocjenjivanja na polugodištu, pozdravljaju. Očekivano, u prijedlogu izmjena pronašli su i mnogo rupa. I ovaj ministar, kao i oni prije njega, počinju otpočetka, tvrde, a sustav sve više zaostaje. Kakve su to promjene nabolje bez kune više u proračunu ministarstva, poručuju.

Nikoga ne zanimaju djeca, sve samo zanimaju papiri, i to je propast. I ministar nažalost ide prema tome. Ovo što ste naveli samo je kozmetička promjena, kao da se nešto radi, a ne radi se ništa, izjavio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Javna rasprava o izmjenama Zakona trajat će iduća dva tjedna. Sudeći prema prvom danu rasprave, Ministarstvo će brzo biti zatrpano reakcijama jer o školstvu i nogometu, pokazalo se dosad, svi imaju stajalište. (hrt.hr)

_____

Cilj predloženih promjena: osigurati svima najkvalitetnije obrazovanje pod jednakim uvjetima - 30. svibnja 2012. 


ANKETA
Učenje u virtualnim učionicama...
...može biti kvalitetno kao i u pravim.
...neće mi stvarati nikakve probleme.
...uh, a kako ću ja to?!
...nek samo taj virus što prije prođe!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO