Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Vlada odustala od ukidanja dodatka na plaće prosvjetara! - 13. veljače 2012.

13. veljače 2012.

Dodatak na plaće temeljem uredbe iz 2002. g. – neće se ukidati! Proizlazi to iz pisma ministra obrazovanja Željka Jovanovića upućenog danas predsjedniku našeg Sindikata g. Mihalincu. Nakon argumentirane rasprave na  tu temu održane prije nekoliko dana, u Vladi su očito odlučili da se ne upuštaju u smanjenje plaća zaposlenima u obrazovanju. U najskorije vrijeme sporna uredba će se i zakonski regulirati, ali istovremeno ministar najavljuje i daljnje razgovore o regresu i božićnici za ovu godinu te o nekim „spornim dodacima po drugim osnovama (uvjeti rada, prijevoz itd).“ Ministar izražava i zadovoljstvo što je Vlada prihvatila izmjenu u proračunu po kojoj će se osigurati sredstva za besplatan prijevoz učenika od početka iduće školske godine.

____

9. veljače 2012.

Dodatak na plaće treba ozakoniti, a ne ukidati!

Čelnici Vertikale sindikata obrazovanja odlučno su na današnjem sastanku odbili najavu ministra Jovanovića kako MZOS namjerava ukinuti dodatak na koeficijent po osnovi radnog staža koji učitelji i profesori dobivaju još od vremena Vlade Ivice Račana. Na sastanku je ministar Jovanović najavio i obustavljanje isplate regresa i božićnice za ovu godinu.

Branimir Mihalinec, Zvonimir Laktašić i Vilim Ribić zatražili su od ministra da preispita svoju odluku te mu u suprotnom slučaju, najavili mogući štrajk u osnovnom i srednjem školstvu kojem bi se solidarno priključila i znanost i visoko obrazovanje. Pravo na regres i božićnicu ne može se jednostrano ukidati budući je regulirano Temeljnim i Granskim kolektivnim ugovorima te se o tome trebaju otvoriti pregovori  na  razini javnih službi. U slučaju jednostranog ukidanja oni postaju predmetom tužbi i rješavanja na sudu.  Od ministra je također zatraženo da Vlada RH naš dodatak od 3, 5, 7 i 9% kojeg dobivamo već niz godina, prevede u zakonske okvire. Očekuje se da će Vlada konačnu odluku donijeti na sjednici u ponedjeljak 13. veljače.

Zbog ovako alarmantnih namjera Vlade i ministarstva, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec uputio je poziv svim članovima, a napose povjerenicima sindikata na pojačanu aktivnost među članstvom te nužnost stalne informiranosti i otvorenosti novim žurnim vijestima putem uobičajenih sindikalnih kanala. 

Učitelji i profesori ostaju bez dodatka na staž i plaćenih prekovremenih sati, Novi list, 9. veljače

Ogorčeni prosvjetari spremni na štrajk - Novi list, Zadarski list, 11. veljače 2012.

_____

Zagreb, 7. veljače 2012.

MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I SPORTA
Ministar: doc. dr. sc. Željko Jovanović


Poštovani ministre,
iz medija saznajemo kako je u proračunu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za 2012. godinu predviđeno umanjenje od oko 440 milijuna kuna u odnosu na proračun iz 2011. godine.
Vi ste do sada u medijima isticali, kako ćete se boriti za povećanje izdvajanja za obrazovanje, te da je to Vaš prioritetni zadatak.
Kako informacije, koje plasiraju mediji, često ne odražavaju stvarno stanje, slobodni smo zatražiti od Vas pravu informaciju.
Smatramo potpuno neprihvatljivim da informacije o proračunu dolaze do medija prije nego što su raspravljene sa socijalnim partnerima.
Ukoliko pak mediji ipak barataju točnim podatcima, očekujemo od Vas da nas upoznate sa stavkama u proračunu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, na kojima su predviđene toliko velike uštede.
Vjerujem da ne treba posebno isticati, kako se ugovorena prava iz kolektivnih ugovora ne mogu jednostrano mijenjati.
I dalje smo spremni odazvati se na Vaš poziv na sastanak sa sindikatima Vertikale sindikata obrazovanja.


S poštovanjem,
predsjednik Vertikale sindikata obrazovanja:
Branimir Mihalinec, prof.

 

Na znanje:
Zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta: gđa Marija Lugarić
Pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta: gđa Ankica Nježić
Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta: gosp. Saša Zelenika