Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Odgovornost politike za ishod referenduma - 24. siječnja 2012.

24. siječnja 2012.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST MATICE HRVATSKIH SINDIKATA

Odgovornost politike za ishod referenduma
 
Mali broj izašlih na referendum pokvario je zadovoljstvo ishodom i posijao trajnu klicu budućih nesporazuma oko utemeljenosti odluke o ulasku u EU. Za taj ulazak glasovalo je tek 30% građana Hrvatske. 70% građana se nije opredijelilo, ili je bilo protiv ili nisu iskazali stajalište. Odluka je nesporna u pogledu procedure i zakonitosti, ali je upitne potpore u volji većine ljudi. 
Za takvu neugodnu i od sada trajnu povijesnu činjenicu odgovornost je podijeljena između dijela naroda i politike. Veliki broj građana nije pokazao odgovornost prema općem dobru i zajedničkim interesima. Veliki broj građana to i inače ne pokazuje. Nisu spremni sudjelovati u zajedničkoj borbi oko vlastitih interesa, koje percipiraju isključivo individualno, nemajući svijest o kolektivnim mogućnostima unapređenja istih. Takav mentalitet mora se mijenjati i zato se kao jedna od mjera nameće imperativ uvođenja obaveznog glasovanja.
Politika, s druge strane nije referendum adekvatno pripremila pri čemu je olako pristupila mobilizaciji građana. Mnoštvo je primjera, ali ovdje navodimo poziciju sindikata. Nitko nas nije potaknuo da mobiliziramo članstvo; naprotiv, napravili su sve da pasiviziraju sindikate. Neizvršenjem sporazuma s prethodnom Vladom (o olakšavanju provedbe referenduma na inicijativu građana), gurnuli su sindikate u pasivnost i bezvoljnost. S prošlom Vladom je dogovoreno da se referendum o referendumu održi isti dan kada i referendum o Europskoj uniji. I neupućenom je vidljiv pozitivan sinergijski učinak oba referenduma. Sindikati bi dodatno mobilizirali građane za izlazak na oba referenduma. Građani bi osim ulaska u Uniju sebi još izglasali i pravo na referendumsko izjašnjavanje. Takav bi ishod povećao vjerodostojnost demokratske vlasti i podigao optimizam jedne depresivne nacije. Idealan ambijent za novi elan nacije i novu politiku, za čvrstu vezu vlasti s narodom. Milanović, Pusić, Čačić, Josipović... to nisu osjetili.
Dvije su se središnjice pokušale aktivirati oko peticije za pravo na referendume, kao odgovor na nekorektnost nove vlasti, a ostale tri su digle ruke od svega, pa i od referenduma za EU. Uvjereni smo da bi s aktivnim sindikatima izlazak građana bio veći od 50%.
Upravo je dvodecenijska nesposobnost i neodgovornost domaće politike jedan od ključnih razloga zbog čega nam je potrebna Europska unija. Ona je spasonosni prostor u kojem se ti negativni učinci političara i pojedinaca na vlasti mogu amortizirati i ublažiti. Nema te politike i tih političara koji mogu realizirati svoje političke ciljeve bez zrelosti društvenih institucija. A upravo je to ono što nam nudi Europska unija.     
I zato Hrvatski narod niti ovog puta nije pogriješio, i nije ostavio sebe i zemlju na brisanom prostoru utjecaja moćnih iz zemlje i inozemstva. Nije pogriješio, iako protivnici referendumskog izjašnjavanja građana upravo strah od mogućih pogrešaka naroda navode kao razloge protivljenju referendumima. I ovaj je referendum pokazao kako je manja vjerojatnost da će pogriješiti narod nego pojedinci na vlasti. Upravo su pojedinci i politička klasa, a ne narod, Hrvatsku doveli u teško ekonomsko i moralno stanje. Apatija, bezvoljnost i pasivni mentalitet naroda posljedica je djelovanja politike i pojedinaca u njoj. 
 
 U Zagrebu, 23. siječnja 2012.
 
 Vilim Ribić, predsjednik MHS

_____

Zagreb, 20. siječnja 2012.

Na sjednici održanoj dana 20. siječnja 2012. godine u Zagrebu, Organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma u sastavu: Ozren Matijašević i Vilim Ribić donio je

Odluku o odgađanju izjašnjavanja birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma

1. Zbog nedovoljnog broja aktivista i volontera za prikupljanje potpisa birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma sa pitanjem:„Jeste li za to da se referendum mora raspisati ako to zatraži 200.000 registriranih birača te da vrijeme za prikupljanje potrebnog broja potpisa birača bude 30 dana, pristupanje navedenom izjašnjavanju birača odgađa se za 01. svibnja 2012.

2. Sukladno točki 1. ove Odluke, u vremenu od 22. siječnja do 05. veljače 2012. godine neće se prikupljati potpisi birača koji traže raspisivanje referendum. 

Organizacijski odbor:

Ozren Matijašević

Vilim Ribić

_____

Odluka o odgađanju referenduma - pdf

Poslušajte i snimku konferencije za tisak V. Ribića i O. Matijaševića, petak, 20. siječnja 2012.

_____

ZAHVALA SVIM AKTIVISTIMA KOJI SU SE PRIJAVILI ZA VOLONTERSKO SKUPLJANJE POTPISA

Poštovane kolegice i kolege,
Obavještavamo vas da je organizacijski odbor donio odluku o odgađanju akcije prikupljanja potpisa birača za referendum o ublažavanju uvjeta za referendum na inicijativu građana.
Vama osobno zahvaljujemo na vašoj spremnosti na aktivnost i visokom stupnju svijesti o potrebi uspostave demokratskih standarda kakve građani ove zemlje zaslužuju.
Smatrajući ovo pitanje izuzetno važnim, najavljujemo prikupljanje potpisa za 1. svibanj pa sve do 15. svibnja 2012. , te vjerujemo da ćete nam i u nastavku akcije biti na raspolaganju u nastojanju da narod postane faktor odlučivanja u svojoj zemlji.
Do 1. svibnja imat ćemo dovoljno vremena objasniti većem broju ljudi da je taj referendum prevažna stvar za same građane.

Matica hrvatskih sindikata
Vilim Ribić, predsjednik
Hrvatska udruga sindikata
Ozren Matijašević, predsjednik

_____

 

ANKETA
Online natava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO