Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Predstoje burni jesenski dani! - 16. lipnja

PISMO PREDSJEDNIKA NSZSŠH g. BRANIMIRA MIHALINCA ČLANOVIMA SINDIKATA

Poštovane kolegice i kolege,

čestitam vam uspješan završetak nastave u školskoj godini 2010./2011. Zahvaljujem što ste, unatoč sve lošijim uvjetima, svojim entuzijazmom i predanim radom uspješno obavili povjerenu misiju.

I ova je školska godina, prije svega, bila obilježena krizom, uštedama i restrikcijama, koje su značajno pogodile i sustav obrazovanja.

A počela je uspješno – nakon dugih 15 godina borbe za ukidanje i donošenje novog  Pravilnika o ocjenjivanju u osnovnoj i srednjoj školi, stari je prestao važiti! Bio je još jedno  „remek“ djelo tadašnje ministrice obrazovanja Ljilje Vokić.

U uvjetima teške ekonomske krize, vođeni su pregovori za Temeljni kolektivni ugovor i nakon iscrpljujućih pregovora, ugovor je potpisan 4. listopada 2010. godine s rokom važenja do listopada 2013. godine.

Konačno, 21. prosinca 2010. sklopljen je i Kolektivni ugovor za zaposlenike srednjoškolskih ustanova s rokom primjene od 4 godine. Novim Kolektivnim ugovorom zaposlenici srednjo školskih ustanova stekli su kontinuitet u ostvarivanju svojih dosadašnjih prava. Zadržana su gotovo sva prava, jednaka ugovorenima 2007. godine, kada je Ugovor potpisan u bitno boljim gospodarskim okolnostima. Umanjenje prava na mje-sni prijevoz za zaposlenike koji stanuju  manje od 1 km od radnog mjesta, kao i neisplata božićnice za 2010. godinu, posljedica su preuzete obveze o usklađivanju s Temeljnim kolektivnim ugovorom.

Istovremeno s borbom za očuvanje plaće i ostalih materijalnih prava, Sindikat je i dalje vodio tešku borbu s Ministars-tvom za kvalitetnije normativno okružje. Bitno smo utjecali na sadržaje svih dokumenata koji su izašli iz radionica MZOŠ-a. Naravno da nismo u svemu uspjeli, no ne možemo biti i nezadovoljni. Donesen je i Pravilnik o djelokrugu rada tajnika te administrativno - tehničkim i pomoćnim poslovima koji se obavljaju u srednjoškolskoj ustanovi.

Promjene Pravilnika o napredovanju u fazi su stagnacije, jer Ministarstvo u uvjetima nedostatka novca za obrazovanje nije spremno razgovarati o novom sustavu napredovanja koji bi zahtijevao značajno veća sredstva.

Donesen je Zakon o prosvjetnoj inspekciji, koji nismo uspjeli popraviti u zadovoljavajućoj  mjeri, no ipak je bolji od  prethodnog.

Državna matura uspijeva samo zahvaljujući nama tj. vama. Niti nesuvisli naputci NCVVO-a nisu uspjeli poremetiti njeno uspješno provođenje.

Privremeno smo zaustavili najavljenu racionalizaciju u sustavu, t.j. spajanje više škola u jednu ili čak ukidanje pojedinih škola. Gotovo sve srednje škole dobile su odobrenje za upis kao i prethodnih godina.

Kako mnoga radna mjesta ovise o upisima učenika u pojedina zanimanja, a pri tom i demografska slika Hrvatske nije bajna, predstoji nam borba za očuvanje radnih mjesta kroz rad prosudbenih komisija za zbrinjavanje viškova  zaposlenika. To je trenutno primarna briga Sindikata.

Uz to, možda najvažnije, borba je za očuvanje hrvatske obrazovne tradicije i kvalitete obrazovanja.

Plaće i ostala materijalna prava prividno su u fazi zatišja. Vlada RH i dalje pokazuje namjere još većih restrikcija, kao i posezanja za drugim našim materijalnim pravima. Tako je upravo zatražila odricanje sindikata od još jedne božićnice. Naravno da smo takvu inicijativu odbili.

Stoga nam predstoje burni jesenski dani koji će tražiti   jedinstvenost i odlučnost svih članova Sindikata, jer ćemo jedino tako imati pravo u toj borbi očekivati uspjeh.

Želim svima uspješan završetak preostalih obveza, a zatim dobar i kvalitetan godišnji odmor!

S poštovanjem,

predsjednik NSZSŠH

Branimir Mihalinec, prof.

 

 

ANKETA
Učenje u virtualnim učionicama...
...može biti kvalitetno kao i u pravim.
...neće mi stvarati nikakve probleme.
...uh, a kako ću ja to?!
...nek samo taj virus što prije prođe!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO