Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Sindikati odbili Vladin prijedlog da odustanemo od božićnice za 2011. g. - 15. lipnja

15. lipnja 2011. - Jučer, u utorak, 14. lipnja 2011. godine, održan je sastanak u Ministarstvu financija između predstavnika Vlade i osam sindikata javnih službi. Na sastanku su bili ministri financija, zdravstva, kulture, državne uprave, obrazovanja i prometa. Ministrica financija upoznala je skup sa zabrinjavajućim stanjem državnih financija. Svi pokazatelji su nepovoljni, a s druge strane, upozorila je, javni sektor je u krizi uspio zaštititi svoje plaće. Za razliku od privatnog sektora u kojem plaće padaju, u javnom sektoru one su nešto malo čak i rasle. (Tu je vjerojatno mislila na naš prosvjetni dodatak od 2,2% koji dobivamo u kolovozu). Takvo stanje javnih financija opterećenje je za sve slabije gospodarstvo i predstavlja razlog visoke rizičnosti za strani kapital, uslijed čega ostaju visoke i kamatne stope. Zato nema kredita, investicija i daljnjeg razvoja. Izlaz je, po njenom mišljenju, jedino u daljnjem smanjenju javne potrošnje, uslijed čega predlaže odustajanje od božićnice za ovu godinu. 

Sindikati su saslušali izvještaj i odbili ministričin prijedlog, smatrajući kako cijena rada ne može biti uzrok ekonomskih teškoća, jer se plaće manje-više ponašaju identično kao i BDP. Ne rastu. Nadalje, u Proračunu još uvijek postoji veliki broj stavki na rashodnoj strani koje zaslužuju rezanje prije nego naše plaće (subvencije, registar braniteljskih prava, neracionalnosti pojedinih sustava, neprovođene reforme, itd). Također, i izvan Proračuna, npr. u javnim poduzećima postoji prostor za redukcije. I na koncu, problem deficita se ne može rješavati samo putem rashodovne strane Proračuna, već je potrebno povećati i prihode Proračuna. Neki sektori, kao što je bankarski i financijski, krizu nisu niti osjetili, pa je red da ih se napokon oporezuje. To su bili sindikalni argumenti.

Sindikati su rekli da su spremni pitanje božićnice razmotriti ponovno na jesen jedino u slučaju loše turističke sezone. U takvom nepovoljnom razvoju događaja čelnici će konzultirati članove Sindikata.

U drugom dijelu sastanka razgovaralo se o mogućoj reviziji Sporazuma o osnovici iz 2009 godine. Sporazum nas upućuje na reviziju u slučaju izostanka privrednog oporavka, što se upravo događa. Sindikati su spremni razgovarati samo o reviziji rokova za početak porasta naših plaća, sukladno stanju u ekonomiji, ali nisu spremni pregovarati o reviziji ugovorene visine rasta plaća. Razgovori će se nastaviti idući tjedan.

_____

Kreće rat za plaće u javnim službama - danas.hr, 20. lipnja

 

ANKETA
Učenje u virtualnim učionicama...
...može biti kvalitetno kao i u pravim.
...neće mi stvarati nikakve probleme.
...uh, a kako ću ja to?!
...nek samo taj virus što prije prođe!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO