Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Zlonamjerni i neutemeljeni napadi na Maticu hrvatskih sindikata - 23. svibnja

Osvrt na tiskovnu konferenciju nekoliko sindikata učlanjenih u Maticu hrvatskih sindikata od 20. svibnja 2011.

 

Nekoliko sindikata učlanjenih u Maticu hrvatskih sindikata održalo je 20. svibnja 2011. tiskovnu konferenciju na kojoj su izreklil niz lažnih, zlonamjernih i neutemeljenih optužbi na račun rada Matice hrvatskih sindikata, kao i predsjednika Matice, g. Vilima Ribića

Organizatori tiskovne konferencije u svojim napadima koristili su se i iznošenjem neistinitih podataka o trenutnom broju članova treće po veličini sindikalne središnjice u Hrvatskoj. Takvim postupcima omalovažavaju se snaga i članovi ostalih sindikata Matice, prejudicira se prestanak djelovanja Matice hrvatskih sindikata kao reprezentativne središnjice, a javnost se dovodi u zabludu i odvraća od stvarnih činjenica i problema.

           Maticu hrvatskih sindikata čini 15 sindikata sa ukupno 91.905 članova. Od „devet“ sindikata koji se spominju u naslovu, dva sindikata su 19.svibnja 2011., na sjednici Maloga vijeća Matice, jasno iskazala svoju podršku i povjerenje predsjedniku Matice. Kao i svaka ozbiljna demokratska organizacija, Matica ima jasno propisan način donošenja odluka, prema kojem se odluke ne donose manjinom, već isključivo većinom glasova. Napuštanje sjednice Malog vijeća nakon što je, sukladno proceduri, većinom glasova usvojen predloženi dnevni red u koji je na njihov zahtjev uvrštena rasprava o radu predsjednika Matice, ne može se okarakterizirati kao demokratski čin. Odlaskom sa sjednice Malog vijeća čelnici pet sindikata uskratili su svima mogućnost razmjene argumenata. Otvarajući umjesto toga  javnu raspravu o unutarnjim problemima Matice, jasno su dali do znanja kako je njihova namjera bila izlazak iz Matice i pokušaj nanošenja štete organizaciji, koje su bili članovi.

Neistinite su njihove tvrdnje o „soliranju“ gospodina Ribića, jer i ti sindikati glasovali su za gotovo sve odluke i postupke predsjednika Matice.

Besmislene su i optužbe o suradnji g. Ribića s vlasti, a koje pobijaju činjenice dobro poznate javnosti. Svoju kritičnost i neovisnost dokazao je puno puta kao inicijator i vođa najvećih štrajkova i prosvjeda u zemlji. Prisjetimo se samo nekih od njih. Veliki štrajk Vertikale sindikata obrazovanja 2006. godine, štrajk i prosvjed sindikata javnih službi 2009. godine, ali i štrajk lektora na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u travnju i svibnju ove godine koji je organizirao upravo sindikat kojemu je Ribić na čelu.

Matica hrvatskih sindikata i nakon odlaska sindikata, koji nisu bili u stanju pratiti visoke demokratske i radne standarde, i dalje će ostati respektabilna reprezentativna sindikalna središnjica s preko 60.000 članova, koja će ustrajati na poštivanju svojih odluka, načela i utvrđene politike.

 

Predsjednik NSZSŠH i potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata:

Branimir Mihalinec, prof.

_____

Ultimatum devet sindikata: "Ili mi ili Ribić!" - t-portal, 20. svibnja 2011.

ANKETA
Učenje u virtualnim učionicama...
...može biti kvalitetno kao i u pravim.
...neće mi stvarati nikakve probleme.
...uh, a kako ću ja to?!
...nek samo taj virus što prije prođe!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO