Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Osnivaju se ispitni centri u Sisačko-moslavačkoj županiji - 23. ožujka 2021.

Maturanti s područja Sisačko-moslavačke županije, stradalog u razornom potresu, njih više od 400, imat će ravnopravne i sigurne uvjete polaganja državne mature kao i svi drugi maturanti, a maturu će polagati u sredini u kojoj su se školovali.

To je zaključak sastanka dužnosnika Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, te Sisačko-moslavačke županije, koji je u utorak održan u Sisku.

Kako je naglasila ravnateljica NCVVO Ivana Katavić, primjenom novog modela, provedba državne mature provodit će se pod najvećim mogućim nadzorom i kontrolom. 

"Nama, ministarstvu i sindikatu važno je da učenik piše maturu u onom području u kojem se on i školovao i po mogućnosti u školi u kojoj je završio svoje srednjoškolsko obrazovanje. Ovakvom se organizacijom postiže vrlo visoka razina racionalizacije i u ovako zahtjevnim okolnostima u kojima se nalazimo", istaknula je Katavić.

U osam škola dogovaraju se novi školski centri, dodala je. "Za dva ispitna školska centra imat ćemo obuhvat dvije ili tri škole, a za dvije ćemo još vidjeti, jer vjerujemo da će se još neka škola moći vratiti u svoju zgradu. Planirali smo da dva ispitna školska centra budu u Sisku, u Tehničkoj i Strukovnoj školi, u Petrinji će biti u osnovnoj školi, a za Glinu i Topusko još pregovaramo. Za sada, budući su su prijave i odjave još u tijeku, računamo na više od 400 maturanata", objasnila je.

Dodala je kako je zahvaljujući potpori Ministarstva znanosti i obrazovanja, cijela inicijativa pokrenuta na vrijeme, pa se, primjenjujući model koji je već potvrđen u Varaždinu, očekuje uspješna realizacija državne mature. Svi zaduženi za provedbu mature proći će edukaciju, a Nacionalni centar bit će lociran na području županije.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec reako je kako Sindikat kao inicijator novog modela, dvije godine prati provedbu varaždinskog modela, i nakon potresa smo brzo reagirali i NCVVO-u smo ponudili svu pomoć i suradnju u osmišljavanju ispitnih centara za državnu maturu u Sisačko-moslavačkoj županiji, kako bi sva djeca imala mogućnost polaganja mature ovdje i pod jednakim uvjetima kao i sva druga djeca. Naša suradnja je stalna, i bez suradnje  s ravnateljima i županijom ne bi polučila uspjeh. Vjerujem da će ovaj model ostati konstanta  a izborni predmeti, kada prođe epidemija polagat će se u jednom ispitnom centru.

 

Iskustva Školskoga ispitnog Centra u Varaždinu na sastanku je iznio Zvonimir Lončar, ispitni koordinator Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin i povjerenik POS-a Varaždinske županije


Novim će se modelom, nastavila je, broj zaduženih djelatnika za provedbu ispita državne mature smanjiti, a učenici koji će pisati maturu, posebno kod izbornih predmeta s malom izlaznosti, neće ispit pisati odvojeno, nego na jednom mjestu. Zaključila je kako će za sada nastavni sadržaji, kriteriji i ostali uvjeti ostati isti bez obzira na pandemiju i druge probleme, te da poučena lanjskim iskustvom očekujem jednaki uspjeh. 

Nakon sastanka, ravnatelj sisačke Gimnazije, Božidar Dujmić, izjavio je kako vjeruje da će ispitni centri predstavljati racionalizaciju i kadrova i logistike, te kako podržava takav model polaganja državne mature.  /glasistre.hr/

 

Dopis NCVVO podrška projektu Ispitni centar za polaganje državne mature Sisak
ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO