Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Bili su to dani ponosa! - 25. studenog 2020.

Prije točno godinu dana na vrhuncu je bio štrajk prosvjetnih djelatnika u nastojanju da se smanji zaostatak naših plaća za onima u javnom sektoru. 

Najveći štrajk u povijesti suvremene Hrvatske počeo je 10. listopada a završio 2. prosinca 2019. g. Nekoliko dana kasnije, 5. prosinca, potpisan je dodatak Temeljnome kolektivnom ugovoru (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama, ali i sporazum o dodatku na plaću zaposlenima u osnovnim i srednjoškolskim ustanovama i ustanovama znanosti i visokog obrazovanja. Sporazum o dodataku na plaću zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokog obrazovanju potpisali su ministrica Blaženka Divjak, te čelnici obrazovnih sindikata Šprem (SHU), Mihalinec (NSZSŠH) i Radeka (NSZ). 

Sporazumima je dogovoreno da se prosvjetarima kroz tri navrata poveća koeficijent za 6,11 posto, dok će se nenastavnom osoblju povećati plaće kroz dodatke. Vlada je ponudila sindikatima rast koeficijenata i to sljedećom dinamikom: 3 posto od 1. prosinca 2019., dodatnih 1 posto 1. lipnja 2020., te 2 posto od 1. siječnja 2021. godine.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je tada da su time konačno donijeli jedno dobro i kompromisno rješenje, te da su sindikati iz sustava odgoja i obrazovanja postigli konačni cilj koji su postavili na početku, a to je nadoknada zaostajanja plaća u sustavu odgoja i obrazovanja u odnosu na ostale službe od 6,1 posto koji su razlomili u tri koraka i konačni cilj je onaj koeficijent 1,406 za VSS koji će biti realiziran za godinu i mjesec dana.

"Time smo mi i Vlada zajedno ispunili ciljeve i zato su tijela sindikata mirno mogla donijeti i prihvatiti takvu odluku. Istovremeno smo riješili Uredbu o koeficijentima i dogovorili izmjene, sporazum o dodacima za plaću za nenastavno osoblje u istoj dinamici i postocima tako da će nenastavno osoblje imati jednake dodatke kao i nastavno osoblje kroz koeficijente. Svi će jednako proći realizacijom ovog sporazuma, a posebno smo uredili da najniže plaćena mjesta računovođe i tajnici još imaju jedan mali dodatni postotak i jednačenje njihovih koeficijenata."

Sve o štrajku pogledajte na ovom linku.ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO