Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Pismo predsjedniku Vrhovnog suda RH - 11. studenog 2020.

 

 

PISMO PREDSJEDNIKU VRHOVNOG SUDA RH

 

Poslali smo pismo (u privitku) predsjedniku Vrhovnog suda RH, gospodinu Đuri Sessi povodom nedavnih različitih odluka Vrhovnog suda u pogledu dva identična zahtjeva Vlade RH za revizijom pravomoćnih sudskih presuda županijskih sudova koje su vezane za povrat duga radnicima u javnim službama po Sporazumu iz 2009. godine. Podsjećamo javnost da je prema tom Sporazumu u 2016. godini trebalo povećati osnovicu za 6% za 250 tisuća zaposlenika. Podsjećamo da su se zaposlenici odrekli ranije ugovorenog rasta osnovice u 2009. godini i ugovorili povrat istoga pod vrlo preciznim rokovima i uvjetima. Kada su nastupili ti uvjeti Vlada HDZ-a nije htjela isplatiti svoju ugovorenu obavezu svojim građanima i tako je Država prevarila 250 tisuća ljudi. Prvo su govorili da ugovor nije valjan, iako je svim vladama u prethodnim godinama bio valjan, jer su verificirali sve njegove izmjene i dopune na sjednicama Vlade, a kada to nije bilo branjivo onda su pronalazili druge razloga zašto nisu dužni isplatiti ljudima njihov zarađeni novac.

Sindikati su, naravno, u ime svojih članova pokrenuli sudske postupke. Dobili su sve sporove i to sve do jednoga. A zatim, umjesto da nakon tih pravomoćnih presuda isplati ljudima ono što im duguje i što su sudovi presudili, Vlada RH na naše zaprepaštenje traži reviziju, a Vrhovni sud jedan prijedlog za dopuštenje revizije prihvaća, a drugi odbija iako se radi o identičnim predmetima. Onaj kojim prihvaća obrazlaže potrebom za ujednačavanjem sudske prakse (glasnogovornik Vrhovnog suda) iako je sudska praksa sasvim ujednačena. Svi županijski sudovi sudili su pošteno i kompetentno u preko pedesetak sporova i jednoznačno presudili u korist tužitelja. Napominjemo da je Vrhovni sud po Zakonu ovlašten provoditi revizije samo u slučajevima različite sudske prakse. Nema dvojbe da se ovdje radi o simbiozi najviših sudskih instanci i izvršne politike. To je današnja Hrvatska.

Iz pisma izdvajamo ovdje:

Ne treba Vrhovni sud ujednačavati sudsku praksu gdje je ona vidljivo ujednačena, već treba ujednačiti svoje odluke. U suprotnom on je taj koji stvara nejednaku sudsku praksu, što je suprotno ustavnim i zakonskim obvezama Vrhovnog suda.“

„Vrhovni sud također niti jednom riječju nije obrazložio zašto smatra da se radi o predmetima od šireg društvenog interesa ni kako je došao do tog zaključka. Upozoravamo da „širi društveni interes“ nije zakonom određena osnova za dopuštenje revizije.“

… zabrinuti smo zbog ovakvih postupaka koji izazivaju sumnje ne samo u kvalitetu sudovanja na Vrhovnom sudu, već i u njegovu nepristranost od politike i izvršne vlasti. Otvara se pitanje neovisnosti Vrhovnog suda. Nismo daleko od pomisli da je sud neovisan od radnih ljudi i građana, ali ne i od izvršne vlasti. Ako bi se to pokazalo kao nepobitna istina, prihvaćena široko među ljudima, što bi to značilo za demokratski život u našoj zemlji, ne treba to Vama posebno obrazlagati.

U ime sindikata javnih službi

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata

 

_____

PISMO PREDSJEDNIKU VRHOVNOG SUDA 

 

Pismo predsjedniku VSRH
ANKETA
Nastava bi se od jeseni trebala odvijati...
sa učenicima u učionicama
sa učenicima dijelom u školi, dijelom online
sa učenicima isključivo online


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO