Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Provjere znanja i vještina za prijem na pojedine fakultete nisu dio državne mature! - 2. lipnja

Dopis glavnog tajnika Sindikata, 2. lipnja 2011.

Provedba državne mature – Dodatne provjere Učiteljskoga i Medicinskoga fakulteta te Hrvatskih studija

Poštovani,

              Slijedom upita povjerenika podružnica i zaposlenika srednjoškolskih ustanova a u svezi obveza koordinatora i nastavnika srednjoškolskih ustanova  u provedbi dodatnih provjera posebnih znanja, vještina  i sposobnosti za Učiteljski i Medicinski fakultet te Hrvatske studije upućujemo.

              Temeljem članka 82. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (N.N. 87/08), članka 2., 3. i 4., Pravilnika o polaganju državne mature (N.N. 97/08), dodatne provjere posebnih znanja , vještina i sposobnosti za pristupnike koji su prijavili studijske programe na Učiteljskom i Medicinskom fakultetu te Hrvatskim studijima nisu sastavnica niti obveznog niti izbornog dijela državne mature. 

              Obavljanje tih poslova nije obveza članova školskih  ispitnih povjerenstava, dežurnih nastavnika i ispitnih  koordinatora temeljem Ugovora o radu i Rješenja o tjednom i godišnjem zaduženju pa ih isti nisu dužni obavljati, niti ih poslodavac na iste može obvezati.

S poštovanjem,

Glavni tajnik Sindikata 

 Nijaz Karić, prof.

_____

Dodatni poslovi ispitnih koordinatora zahtijevaju i dodatne naknade za njihov rad - dopis predsjednika Sindikata g. Branimira Mihalinca državnom tajniku MZOŠ g. Želimiru Janjiću  i ravnatelju NCVVO g. Goranu Sirovatki

 

Zagreb, 4. svibnja 2011.

Poštovana gospodo,

            danas, 4. svibnja 2011. dobili smo od ispitnih koordinatora za provođenje državne mature informaciju kako Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje traži od njih angažman oko provođenja dodatnih provjera posebnih postignuća koji su uvjet za Učiteljski fakultet sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske studije, kao i Medicinski fakultet u Zagrebu.

           Hvale vrijedna je odluka NCVVO-a da obavi te poslove za fakultete, iako je, koliko nam je poznato, intencija MZOŠ-a i NCVVO-a postupno smanjivanje broja dodatnih provjera znanja, te da rezultati državne mature budu dovoljan i pravi filtar za upis na fakultete. Takvu intenciju u potpunosti podržava i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

           Za pohvalu je i odluka da ti ispiti za učenike budu besplatni, no kao što nema u životu ništa besplatno, tako se i dodatni angažman ispitnih koordinatora treba dodatno i platiti.

Poslovi i zadaci ispitnih koordinatora za provedbu državne mature propisani su Pravilnikom o polaganju državne mature, a kojim nije predviđen angažman oko provođenja dodatnih provjera znanja za upis na fakultete. Ti dodatni ispiti nisu sastavni dio državne mature.

Iz tog razloga ne možemo prihvatiti angažman ispitnih koordinatora za poslove na dodatnim provjerama znanja bez dodatne naknade, a poglavito ne za Medicinski fakultet u Zagrebu, koji ne priznaje rezultate državne mature.

           Uz to, svojim sadržajem javni poziv za izbor osoba koje će nadzirati provedbu ispita državne mature, koji je na svojim web stranicama objavio NCVVO-a, nas upućuje na razmišljanje kako unutar MZOŠ-a i NCVVO-a ipak postoje prikrivene snage koje izazivanjem organizacijskog kaosa ne žele uspjeh državne mature.

           Državnu maturu smatramo najvažnijim projektom MZOŠ-a od osamostaljenja Hrvatske i svim snagama ćemo se boriti da taj projekt i uspije.

           Od Vas tražimo isključivo poštivanje propisa i ljudi koji provode državnu maturu.

 

S poštovanjem,

predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof.

_____

8. travnja 2011. - Dopis predsjednika Sindikata g. Mihalinca direktoru i uredniku Školskih novina povodom teksta "Kako se kalila državna matura"

_____

Dopisom ravnatelja NCVVO odluka o dežurstvima nastavnika na ispitima državne mature na drugim školama je povučena. Ispiti državne mature u periodu od 4. travnja do 12. travnja 2011. održat će se kao i prošle godine sa dežurstvima nastavnika koji su isključivo zaposlenici svoje škole.

Dopis ravnatelja NCVVO g. Sirovatke srednjim školama od 31. ožujka

_____

Dopis predsjednika Sindikata g. Branimira Mihalinca sindikalnim povjerenicima, Ministarstvu obrazovanja, NCVVO-u te ravnateljima srednjih škola povodom odluke NCVVO-a o dežurstvima nastavnika na ispitima državne mature na školama na kojima nisu zaposleni

 

Zagreb, 31. ožujka 2011.

Dana 29. ožujka 2011. svi ispitni koordinatori za provedbu državne mature dobili su od Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje upute o provođenju državne mature. Dodatna pojašnjenja stigla su 30. ožujka 2011. s rokom izvršenja 30.ožujka 2011. do 17:00 sati.

U dodatnim uputama traži se da srednje škole upućuju nastavnike na pismenim ispitima na dežurstvo u druge srednje škole, gdje će provoditi i nadzor.

Takvo rješenje podržava i MZOŠ, o čemu je navodno ravnatelje srednjih škola na skupu u Opatiji izvijestio državni tajnik Želimir Janjić.

            UPOZORAVAMO!!!

UPUĆIVANJE NASTAVNIKA NA RAD U DRUGU SREDNJU ŠKOLU PROTIVNO JE ZAKONU O RADU I KRŠENJE JE PRAVA RADNIKA IZ RADNOG ODNOSA.

Iz tog razloga tražimo da Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje žurno povuče svoj naputak i o tome izvijesti srednje škole. 

Ravnateljima srednjih škola predlažemo da ne upućuju nastavnike na rad u drugoj školi, a također da ne prihvate rad nastavnika iz drugih škola u njihovoj.         

Nastavnicima predlažemo da odbiju raditi u drugoj srednjoj školi.

Ukoliko ravnatelji budu primoravali nastavnike na rad u drugoj školi, prijavit ćemo ih inspekciji rada, kao i one koji će omogućiti rad u njihovoj školi nastavnicima koji nemaju sklopljen ugovor o radu s tom školom.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske će zaštititi sve nastavnike koji odbiju nalog za rad u drugoj školi.

 

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof.

_____

 

ANKETA
Učenje u virtualnim učionicama...
...može biti kvalitetno kao i u pravim.
...neće mi stvarati nikakve probleme.
...uh, a kako ću ja to?!
...nek samo taj virus što prije prođe!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO