Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Ravnatelji odlučili: bez maturalaca i izleta ove školske godine - 29. kolovoza 2020.

Do 30. rujna sve škole moraju imati gotove planove i programe, odnosno školske kurikulume za narednu školsku godinu, a kako saznajemo od ravnatelja, većina srednjih škola u programe neće uvrstiti maturalna putovanja i druge izlete.

/jutarnji.hr/

- Mi smo zasad odlučili da nam izvanučionička nastava ne bude dio plana i programa za ovu školsku godinu. Ako dođe do situacije da više nema epidemije, to ćemo promijeniti.

Važno nam je da su i djeca, ali i zaposlenici, sto posto sigurni za takvu vrstu putovanja - kaže Suzana Hitrec, predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja i ravnateljica zagrebačke Upravne škole. Na tom su tragu i drugi ravnatelji, osobito nakon što je jučer potvrđeno da se dvoje zagrebačkih maturanata zarazilo na maturalnom putovanju u Dubrovniku.

Stav roditelja

Na sličnom je tragu i Hotelijersko-turistička škola, čija ravnateljica Zdravka Krpina također kaže da nemaju u planu maturalna i druga putovanja.

- Zasad to nismo stavljali u školski kurikulum. Naravno, odradit ćemo Vijeća roditelja i roditeljske sastanke i vjerujemo da će roditelji podržati ovakav kurikulum zbog sigurnosti svoje djece - kaže Krpina. I zagrebačka V. gimnazija radi na kurikulumu, ali nisu još došli do tog pitanja. Ipak, ravnatelj Tihomir Engelsfeld kaže da je takva odluka - plan bez maturalaca i izleta - poželjna.

- Kada se radi školski kurikulum treba napisati okvirne datume održavanja izvanučioničke nastave, a u ovom trenu to nije jednostavno jer ne znamo kako će biti. S druge strane, postoje zakonski okviri uz koje se može odluka, ovisno o razvoju situacije, i promijeniti - kaže Engelsfeld.

Brojne su škole odgodile i ranije planirane maturalce za ovu jesen, no ne i sve - poput škole koja je bila u Dubrovniku. Preporuke Ministarstva obrazovanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su da se takva putovanja zbog epidemije odgode ili otkažu, no to su samo preporuke - ne i obveza.

Predsjednica Udruge Hitrec kaže kako ne zna iz koliko škola su se odlučili ići na maturalna putovanja, ali da, koliko zna, većina ih je ili odgodila ili otkazala.

- Dobili smo preporuke Ministarstva, no to nije zakon pa se unatoč tome može ići na takva putovanja. Maturalno putovanje je zapravo pitanje dogovora između roditelja i turističkih agencija, tako da oni međusobno potpisuju ugovor. Škola je tu zapravo nemoćna i ako mi otkažemo, može nas tužiti jedna ili druga strana - kaže Hitrec te dodaje kako su neki roditelji već platili i zato je situacija još nezgodnija.

A da situacija vjerojatno nije dobra za odlazak na maturalna putovanja govori i jučerašnji broj zaraženih, koji je u 24 sata dao čak 357 novih Covid dijagnoza.

Pojavila su se i nova žarišta, tako da osim maturanata, oboljelih ima na svadbenom slavlju i na jednom rođendanu. Također, žarište je nastalo i nakon povratka s hodočašća u Međugorju, a i na jednom otoku u Zadarskoj županiji imamo 12 oboljelih koji su se danima družili.

Negativan trend

Kako bi se smanjio ovaj negativan trend s koronabrojkama, lokalni stožeri uvode nove mjere. Nakon Splitsko-dalmatinske županije mjere su najavile i Zadarska, Dubrovačko-neretvanska, Brodsko-posavska i Međimurska, a Varaždinska je u pripremi.

- Većina mjera odnosi se na vjenčanja, uvažavamo specifičnosti, radi se uglavnom o ograničavanju prisutnosti osoba na svečanostima do 50 osoba. Privatne svečanosti i proslave bit će do 20 osoba, sahrane će biti kao i u Imotskoj krajini do 50 osoba, pojačana obveza pridržavanja svih mjera kod organizacije priredbi, misa, izložbi... - rekao je šef Stožera Davor Božinović.

Ono što također govori da je situacija sve nepovoljnija jest polagani porast prosječne životne dobi oboljelih, koji je sada na 41 godinu, a povećava se i broj hospitaliziranih i ozbiljnije bolesnih pa se postavlja pitanje kasni li se s mjerama.
Božinović smatra da se ne kasni.

- Ovo je različita situacija nego u prvoj fazi, u međuvremenu smo više toga naučili. Mislim da je najbolji put donositi mjere na lokalnoj razini. Činjenica je da mi, odnosno nitko u Europi ne razmišlja o zatvaranju kakvo je bilo. HZJZ je napravio niz preporuka za sve gospodarske djelatnosti, društvena okupljanja i kad bi se svi držali toga, mi danas ne bismo imali velik broj oboljelih - rekao je Božinović.

_____

Trebaju li maske nositi i učenici?

Tanja Rudež, JL

Stav oko nošenja maski, i u Hrvatskoj i u svijetu, jako se promijenio u odnosu na početak pandemije. Zbog opasnosti da dođe do nestašice, na početku je stav stručnjaka bio da maske nisu potrebne ljudima koji ne pokazuju znakove respiratorne infekcije, već onima koji su na prvoj liniji "fronte" s koronavirusom, kao što su medicinski djelatnici.

U međuvremenu, proizvodnja maski u svijetu se stabilizirala, a objavljeno je i mnoštvo studija koje govore u prilog nošenju maski. Stoga je i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) početkom lipnja pozvala vlade da potaknu ljude na njihovo nošenje.

Što znanost kaže o maskama?

- Postoje dokazi da maske mogu značajno smanjiti širenje virusa, ali s upozorenjem da se moraju nositi pravilno tako da pokrivaju nos, usta i bradu. Nijedna maska nije učinkovita ako se nosi ispod brade ili visi na uhu. Nadalje, maske učinkovite ako se kombiniraju s drugim mjerama, kao što je držanje fizičke distance od dva metra.

Istraživanja u kontroliranim laboratorijskim uvjetima pokazuju da čak i jednostavne obloge za lice mogu uhvatiti kapljice nastale razgovorom ili kašljem što zauzvrat može dovesti do smanjenja širenja bilo kojeg virusa. Maska će najviše kapljica kojima se virus prenosi zaustaviti ako se nalazi na samom izvoru – na ustima i nosu oboljelog. Iako su najučinkovite N95 (respiratorske) i maske domaće izrade mogu biti učinkovite.

Kada nije moguće osigurati tkaninu gušćeg tkanja, preporučava se masku izraditi u dva sloja. U studiji provedenoj u laboratorijskom okruženju, objavljenoj u časopisu PLOS One utvrđeno je da maska od tkanine filtrira oko 60 posto čestica dimenzija između 0,02 i jednog mikrometra, a kirurška oko 75 posto takvih čestica.

Trebaju li djeca nositi maske u školama?

- Oko ovoga pitanja ne postoji znanstveni konsenzus. Dosadašnji tijek pandemije pokazuje da su djeca izložena mnogo manjem riziku oboljevanja od težeg oblika Covida-19 nego odrasli. No, djeca mogu imati aktivnu ulogu u širenju zaraze.

- Postoje brojna istraživanja koja potvrđuju da djeca, pretežito starijeg uzrasta, virus prenose na sličan način kao i odrasli – rekao je za londonski Times dr. David Strain sa Sveučilištu u Exeteru koji smatra da bi maske u školi trebala nositi djeca starija od 12 godina.

- Sada imamo dokaze da tinejdžeri i učenici srednjih škola prenose viruse nešto manje od odraslih, ali znatno više od djece osnovne škole. Dakle, postoji argument da djeca starijeg uzrasta nose maske - rekla je za Guardian dr. Susan Michie s University College London.

Što kaže Svjetska zdravstvena organizacija?

- Prošlog tjedna WHO je objavio novesmjernice o tome kada djeca trebaju nositi pokrivala na licu. Prema tome dokumenta, djeca starija od 12 godina trebala bi nositi maske kada su na udaljenosti manje od metra od drugih.

Djeca u dobi od šest do 11 godina trebala bi nositi maske u određenim okolnostima, primjerice ako je u sredinama u kojima žive postoji značajna lokalna transmisija virusa. Od djece mlađe od pet godina ne bi trebalo zahtijevati da nose masku.

Kakve maske trebaju nositi djeca?

- Djeca koja nemaju zdravstvenih problema mogu nositi maske kućne izrade. No, roditelji trebaju voditi brigu da je maska od odgovarajuće tkanine te da prekriva nos, usta i bradu. Djeca narušenog zdravlja trebaju, uz konzultaciju s obiteljskim liječnikom, nositi kiruršku masku jer ona učinkovitije kontrolira širenje virusa i pruža višu razinu zaštite onome tko je nosi.

Trebaju li djeca nositi maske prilikom fizičkih aktivnosti?

- Prema WHO, djeca ne bi smjela nositi masku prilikom igranja sporta ili bavljenja tjelesnim aktivnostima, poput trčanja, skakanja ili igranja na igralištu tako da se ne ugrozi njihovo disanje. Pri organizaciji sportskih aktivnosti za djecu važno je održavanje barem jednog metra udaljenosti od drugih, ograničavanje broja djece koja se zajedno igraju, osiguranje pristupa sredstvima za dezinfekciju ruku i poticanje njihove uporabe.

Što je s profesorima?

- Prema WHO, u krajima gdje je raširen koronavirus, sve odrasle osobe mlađe od 60 godina i općenito dobrog zdravlja trebaju nositi maske od tkanine kada ne mogu jamčiti udaljenost od metra barem od ostalih. To je posebno važno za odrasle koji rade s djecom te mogu imati bliski kontakt s djecom.

Odrasli stariji od 60 godina ili koji imaju bilo kakva zdravstvena stanja poput srčane bolesti, dijabetesa ili raka pluća, bi trebali nositi kiruršku masku zbog većeg rizika od ozbiljne oblika Covida-19.

Koliko će koštati te maske?

- Cijena nije poznata, no većina županija i jedinica lokalne uprave najavila je da će oni nabaviti potreban broj platnenih maski za učenike i nastavnike.

KAKVE ĆE SE MASKE KORISTITI?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za proizvođače maski od tekstila namijenjenih za škole, nakon što su početkom tjedna donesene upute za odgojno-obrazovne ustanove prema kojima će djeca viših razreda, od 5. do 8., u novoj školskoj godini morati nositi maske pod nastavom u slučaju da škole ne osiguraju razmak između učenika u učionicama od 1,5 metara, a u srednjim školama od dva metra.

Podsjetimo, u većini situacija u obrazovnim će se ustanovama moći, uz medicinske, koristiti i tekstilne/platnene maske, osim kada učenik razvije znakove bolesti Covida-19 tijekom boravka u obrazovnoj ustanovi. Prema preporukama koje je HZJZ uputio proizvođačima, materijal za izradu maski za školsku djecu mora biti gušćeg tkanja ili dvoslojan, s elastičnim krajevima ugodnima za nošenje.

Materijal može biti jednobojan ili višebojan pod uvjetom da se može prati na temperaturi 60 stupnjeva ili više. Maska mora biti uredno obrađena u skladu s namjenom te sadržavati deklaraciju s podacima o sastavu, održavanju, uputi za nošenje i ostalim oznakama u skladu s primjenjivim propisima.

Također, maska mora biti dizajnirana da prekriva nos, usta i bradu, sadrži vrpce/elastične trake koje moraju biti prilagodljive veličini djetetove glave.

Veličina maske treba biti prihvatljiva za prosječnu veličinu djece predškolske i školske dobi (npr. širina 13-15 cm, visina maske cca 10-12 cm, ovisno o dizajnu maske), dok srednjoškolci mogu nositi maske uobičajenih dimenzija za odrasle. S obzirom na to da ne postoje standardi za izradu tekstilnih maski, uputno je koristiti preporuke struke, napominju iz HZJZ-a.

Primjer tehničke specifikacije koja se može smatrati prihvatljivom za maske je: sastav pređe 100 posto pamučno vlakno, vez platno, gustoća osnove 25 niti/cm, gustoća potke 22 niti/cm, finoća osnove i potke Tt=30 tex i površinska masa tkanine od 140 g/m2. Kada nije moguće osigurati tkaninu gušćeg tkanja, uputno je izraditi maske u dva sloja. Materijal za izradu maski ne smije sadržavati štetne tvari (npr. azo-bojila, formaldehid, metali i ostale tvari) i mora ispunjavati zahtjeve Priloga XVII Uredbe (EZ) br.1907/2006 Europskog parlamenta i Vijeća o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničavanju kemikalija (REACH).

Preporuka je koristiti certificirani tekstil poput tekstila OEKO-TEX Standard 100, kategorije proizvoda za dodir s kožom ili za proizvode za djecu. Gotovi proizvod mora biti zdravstveno ispravan. Iz HZJZ-a podsjećaju i kako učenici trebaju koristiti maske na nastavi ako škole ne mogu osigurati propisanu fizičku distancu u učionicama, ali lokalni stožeri civilne zaštite mogu donijeti i drukčiju odluku za pojedinu školu ako epidemiološka situacija ondje bude povoljnija. (Marijana Cvrtila)


 

ANKETA
Online natava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO