Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

SINDIKALNA NOVA SLIKA HRVATSKE

SINDIKALNA NOVA SLIKA HRVATSKE

ZAGREB, 15. ožujka - Čelnici pet sindikalnih središnjica danas su na konferenciji za tisak nakon dva i pol mjeseca rada prezentirali osnovne teze za viziju buduće Hrvatske u obliku sindikalnog programa aktivnosti.

Nova slika Hrvatske - naziv je programa društvenog i gospodarskog oporavka sindikalnih središnjica. Sindikati smatraju da društvo treba počivati na temeljima jednakosti u kojem radnici žive od rada. Korupciju i pohlepu u svim porama društva smatraju temeljnim gospodarskim problemom. Vladi sindikati daju rok do 30. lipnja da po hitnom postupku rješe pitanje neisplate plaća. A pritom pozivaju i na opću promjenu političkog sustva u državi.

Osim rješavanja problema neisplate plaća sindikati traže korjenite promjene u ekonomskoj politici kojima će se ukinuti povlastice, restrukturirati javnu potrošnju i uvesti novi porezni sustav, zasnovan na progresivnom oporezivanju visokih plaća, te oporezivanju kapitala, ekstra imovine i svega čemu izvor nije rad.

Prema mišljenju sindikata treba provesti društvene i političke reforme koje uključuju i promjene izbornog sustava te jačanje neposredne demokracije i uloge građana. S tim u vezi traže sređivanje biračkih popisa, zabranu predizbornih koalicija (koje malim strankama omogućuju ucjene), kombinirani izborni sustav (pola zastupnika po većinskom a pola po proporcionalnom sustavu), te restriktivnu regulaciju financiranja kampanja, kako bi se smanjila odlučujuća uloga novca u izbornom procesu. Danas bogata manjina vlada nad interesima većine, stoga u Hrvatskoj treba graditi Drugu Republiku, rečeno je na konferenciji.

NOVA SLIKA HRVATSKE - program društvenog i gospodarskog oporavka (prezentacija)

ZAHTJEVI SINDIKALNIH SREDIŠNJICA (pdf dokument)

AUDIO - SNIMKA konferencije za tisak 15. ožujka

Ako sindikati nisu na cesti - ni ne postoje i ne rade ništa! Ali nije jedini posao sindikata da hodaju po cestama i viču: Dajte plaće, ako Boga znate! - pročitajte izvanredan komentar G. Galić u Novom listu - 16. ožujka

_____

IZJAVA PREDSJEDNIKA SINDIKATA - 8. ožujka

Sudjelovanje na prosvjedima, kojima se iskazuje opće nezadovoljstvo zbog stanja u zemlji, pravo je svakog građanina naše zemlje, pa tako i svakog člana našeg Sindikata.

Naš Sindikat neovisan je od bilo koje političke opcije i ne može se kao organizacija uključiti u prosvjede, posebno one na kojima, osim ostavke Vlade, nema jasno određenih i definiranih zahtjeva i ciljeva.

Hrvatski sindikati, okupljeni u Koordinaciji hrvatskih sindikalnih središnjica,  kao interesne organizacije svojih članova spremaju istaknuti svoje zahtjeve i za realizaciju njih se boriti, pa i na prosvjedima, ali s jasno artikuliranim ciljevima.

Branimir Mihalinec,predsjednik NSZSSH

 

 

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST KOORDINACIJE HRVATSKIH SINDIKALNIH SREDIŠNJICA - 8. ožujka

Koordinacija hrvatskih sindikalnih središnjica podržava iskazivanje utemeljenog nezadovoljstva građana ovih dana u nizu prosvjeda širom zemlje, podržava kritiku upućenusvim središtima društvene moći i kritički otklon od politike oba stranačka tabora. Sva lepeza socijalnih tegoba građana, moralnih posrtanja politike i svih neuspjeha hrvatskog društva artikulirala se u jednom zahtjevu, političke naravi, koji traži održavanje izbora.

Sindikati drže nužnim oblikovanje nezadovoljstva u smislu niza jasnih socijalnih i ekonomskih zahtjeva koji mogu otvoriti perspektiveu zemlji. Predizborno vrijeme najbolja je prilika za socijalne ustupke vlasti. A ako ustupci ne nastupe, tada će naši zahtjevi predstavljati orijentir i kriterij radnim ljudima i građanima na izborima.

Iz tih razloga sindikati su danas razmotrili sindikalni program društvenog i gospodarskog oporavka i zahtjeve koji iz njega proizlaze. Prvi zahtjevi će biti upućeni prema Vladi već ovaj tjedan na sjednici GSV-a. Oni se tiču jednog od najtežih hrvatskih socijalnih i moralnih problema - neisplate plaća i uplate doprinosa. Ostali prioritetni zahtjevi su:

  • pronalaženje instrumenata za smanjivanje kamata bez čega niti jedna vlast neće moći zemlju izvući iz krize;  smanjenje stope poreza i doprinosa na dohodak; drastično povećanje poreza na bogate i ekstra imovinu; povećanje poreza na plaće bogatih; ukidanje povlaštenih mirovina i njihovo vraćanje pod opći propis; uklanjanje nelikvidnosti i neplaćanja u gospodarstvu; stimuliranje osobne potrošnje i destimuliranje štednje; restrukturiranje javne potrošnje; ukidanje bespovratnih potpora; eliminiranje rada na crno; oporezivanje financijskog kapitala; investiranje u staračke domove i vrtiće; povećavanje minimalne plaće; novi sustav odvjetničkih tarifa; reguliranje rada nedjeljom; daljnje ograničavanje rada na određeno vrijeme; promptna naplata svih poreza i doprinosa koje državni i privatni kapital duguje; unapređenje inovativne proizvodnje i istraživanja...

S ostalim konkretnim mjerama, kao i s prijedlogom sustavnih promjena u društvenom i političkom sustavu zemlje, javnost će uskoro biti obavještena detaljnije.

Ako naši zahtjevi ne budu naišli na uvjerljivo prihvaćanje, ili ako budu odbijeni bez argumentiranih razloga, sindikati su odlučili pozvati članove na veliki svesindikalni prosvjed krajem ožujka ili početkom travnja. Do tada podupiremo mirne prosvjede koji za cilj imaju boljitak radnih ljudi i građana.

Imajući na umu pregovore oko ulaska u Europsku uniju, društvenu stabilnost i predstojeću turističku sezonu apeliramo na sve subjekte političkog života, uključujući vladu, predsjednika RH i oporbu da postignu konsenzus o datumima predstojećih događanja, uključujući i termin izbora i da to što prije objave.

U Zagrebu, 8. ožujka, 2011.

MHS, predsjednik Vilim Ribić, v.r.

NHS, predsjednik Krešimir Sever, v.r.

HUS, predsjednik Ozren Matijašević, v.r.

SSSH, predsjednik Mladen Novosel, v.r.

URSH, predsjednik Damir Jakuš, v.r.

ANKETA
Učenje u virtualnim učionicama...
...može biti kvalitetno kao i u pravim.
...neće mi stvarati nikakve probleme.
...uh, a kako ću ja to?!
...nek samo taj virus što prije prođe!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO