Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Predstavljeni rezultati dubinske analize kretanja plaća u javnom i privatnom sektoru u Hrvatskoj - 25. lipnja 2020.

U sklopu EU projekta Matice hrvatskih sindikata pod nazivom „Doprinos tripartitnom socijalnom dijalogu – Perspektive tržišta rada“ koji se financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (ESF) iz poziva „Jačanje socijalnog dijaloga – faza III“, u Zagrebu je 19. lipnja 2020. održana završna konferencija – okrugli stol posvećena predstavljanju knjiga „Odnos plaća u javnom i privatnom sektoru u Hrvatskoj“ i Projekcije podudarnosti dostupne radne snage i potreba tržišta rada do 2030. godine: Izazovi demografskih promjena i četvrte industrijske revolucije“.

Sudionici panel diskusije bili su prof. dr. sc. Igor Radeka, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, autori knjiga izv. prof. dr. sc. Dragan Bagić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Teo Matković, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, doc. dr. sc. Velibor Mačkić, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Sven Marcelić, Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru, Matija Kroflin, makroekonomist Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Ivana Šepak-Robić, voditeljica projekta.

U uvodnom izlaganju Ivana Šepak-Robić prezentirala je rezultate projekta, koji je svojevrsni nastavak dva prethodno provedena projekta Matice u okviru poziva „Jačanje socijalnog dijaloga“, pri čemu je istaknula izrađen pilot program za učinkovitu aktivaciju nezaposlenih na tržištu rada s Gradom Šibenikom, dva programa za radionice u području edukacije za zdrava radna mjesta i edukacije za aktivno povjereništvo te ostvarenu međunarodnu suradnju s European Trade Union institutom i Radničkom komorom u Beču.

Jedan od urednika knjige „Odnos plaća u javnom i privatnom sektoru u Hrvatskoj“ prof. dr. sc. Igor Radeka, izjavio je da ista predstavlja pionirski poduhvat dubinske analize kretanja plaća u javnom i privatnom sektoru u Hrvatskoj tijekom petnaest godina (2003.-2017.). Suautor knjige izv. prof. dr. sc. Dragan Bagić predstavio je u kojoj mjeri se institucionalni dizajn sustava formiranja plaća u javnom sektoru u Hrvatskoj razlikuje od drugih zemalja članica Europske unije te okvir za razumijevanje odnosa plaća u javnom i privatnom sektoru. Matija Kroflin objasnio je kronologiju pregovaranja Vlade i sindikata javnih službi o osnovici plaća kao instrumentu usklađivanja plaća u javnim službama s plaćama u privredi. U nastavku, dr. sc. Teo Matković predstavio je analizu mikropodataka Državnog zavoda za statistiku koja daje detaljni prikaz kretanja plaća u javnom i privatnom sektoru u Hrvatskoj tijekom petnaest godina. Također se osvrnuo na pregled strukture zaposlenih, radnog vremena kao i broja zaposlenih u javnom i privatnom sektoru. Doc. dr. sc. Velibor Mačkić objasnio je inicijalno modeliranje efekata u razdoblju od 2003. do 2017. godine za plaće u javnom i privatnom sektoru.

Suautor knjige „Projekcije podudarnosti dostupne radne snage i potreba tržišta rada do 2030. godine: Izazovi demografskih promjena i četvrte industrijske revolucije“ dr. sc. Teo Matković osvrnuo se na analizu koliko i kakve radne snage, odnosno kojeg obrazovnog profila će hrvatsko tržište rada trebati u desetljetnoj perspektivi te kolika je podudarnost tih potreba s trenutnim stanjem na tržištu rada, starenjem našeg stanovništva, iseljavanjem i trenutnim trendovima u obrazovnom sustavu. Doc. dr. sc. Sven Marcelić u tom je kontekstu ukazao na izazove četvrte industrijske revolucije i njenim efektima na tržište rada.

Publikacije su recenzirali dr. sc. Iva Tomić s Ekonomskog instituta u Zagrebu, dr. sc. Predrag Bejaković s Instituta za javne financije u Zagrebu, dr. sc. Hrvoje Butković s Instituta za razvoj i međunarodne odnose te izv. prof. dr. sc. Dragan Bagić.

Na završnoj konferenciji okupili su se autori knjiga, predstavnici sindikata udruženih u Maticu, sindikalni povjerenici, ekonomisti, predstavnici medija i ostala zainteresirana stručna javnost.

Snimku konferencije pogledajte na slijedećoj poveznici:

https://www.youtube.com/watch?v=1ZLNrgRrMJM

 

ANKETA
Učenje u virtualnim učionicama...
...može biti kvalitetno kao i u pravim.
...neće mi stvarati nikakve probleme.
...uh, a kako ću ja to?!
...nek samo taj virus što prije prođe!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO