Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

HRVATSKA MORA BOLJE - PROSVJED ZA DOSTOJANSTVO UČITELJA!

 

ZAGREB - 25. STUDENOG 2019. - 12.05 h - TRG BANA JELAČIĆA

Sindikati osnovnih i srednjih škola koji štrajkaju već gotovo mjesec dana zahtijevajući povećanje plaća učiteljima i nastavnicima, organizirali su danas u Zagrebu veliki prosvjed pod sloganom 'Hrvatska mora bolje'.

Pred nekoliko desetaka tisuća prosvjetara i ostalih građana, govornici na prosvjednom skupu najčešće su, osim rasta koeficijenta, izražavali želju da naša profesija stekne zasluženo društveno poštovanje i dostojanstvo. Ili, kao što je rekao jedan od govornika: "Nakon današnjeg dana više ništa neće biti isto!"

_____

Velika pohvala prosvjedu iz pera Đurđice Klancir, net.hr

Jesmo li dan nakon impresivnog prosvjeda za bolje školstvo i za bolju Hrvatsku na središnjem zagrebačkom trgu korak naprijed prema rješenju?

S jedne strane učitelji i nastavnici i njihovi sindikalni predstavnici – jači nego ikada. Skup na trgu bio je svojevrsni vizualni i verbalni demanti koječega što se pojavljivalo u javnom prostoru proteklih tjedana. Prvo, bilo je jasno da učitelji i nastavnici vjeruju svim svojim sindikatima, da sindikalne vođe smatraju svojim liderima, da ne postoje podjele među njima. Drugo, bilo je kristalno jasno, vidjelo se a i čulo – da učitelji i nastavnici u ovom trenutku imaju široku podršku, i roditelja i građana “neroditelja”. Treće, organizatori su masu od više desetaka tisuća ljudi uspjeli organizirati i voditi bez ikakvih ekscesa, nasilja ili verbalnih udaraca ispod pojasa. Djeca su veselo kružila oko Manduševca i nitko se nije bojao. A kada smo posljednji put u Zagrebu imali tako masovan skup bez trunke straha i napetosti? Četvrto, iako su se iz Vlade već danima sipale sumnje kako se iza štrajka nazire politika, na samom skupu bilo je jasno da niti jedna politička grupacija ili stranka nije instrumentalizirala skup. Ne na način na koji je to Andrej Plenković sumnjao.

Kao posljednji govornik na skupu nastupio je predsjednik NSZSŠH Branimir Mihalinec.

Na ovom trgu bilo nas je prije 3 godine gotovo toliko za bolje obrazovanje. I svi smo bili ponosni. Danas, kada vidim koliko nas je ponovno za obrazovanje, još smo više ponosni, ali ima jedan okus gorčine u meni. Zašto moramo ponovno doći za obrazovanje?!, upitao je.

S nama su ovdje i građani koji nas podupiru i velika im hvala što su nas došli podržati. Prvu pobjedu smo odnijeli, vratili smo svoje dostojanstvo sami! Ne može nas više nitko poniziti, ma što da o nama govorio, jer mi smo učitelji! Ponosni što smo učitelji!, poručio je Mihalinec.

Jednog dana ćemo postići dogovor s Vladom o plaćama. Jednog dana. Smanjit ćemo zaostajanje plaćama, vratit ćemo se i u učionice, nastavit ćemo raditi svoj posao, ali posao u kojem osjećaj ponosa nijednog trenutka više neće izaći iz nikog od nas, nikada više u ovoj zemlji ne smije biti učitelja koji će pognuti glavu pred drugima koji ga sramote!, poručio je Mihalinec.

Ponosno možemo svakom pogledati u oči, jer mi smo oni koji radimo na budućnosti, mi smo oni koji kreiramo budućnost Hrvatske. Nisu to političari, oni su kočničari!, rekao je.

Ovoliko koliko nas ima, ova potpora koju imamo od cijele Hrvatske snažan su zamašnjak da ne tražimo samo novac, jer nije u šoldima sve, tražimo žurne promjene u zaštiti dostojanstva nastavnika, u zaštiti od svakog oblika nasilja, od bilo koga od koga ono dolazi. Tražimo jaču, bolju, konkretniju podršku i pomoć ministarstva i agencija u provedbi ove reforme. Bez nas te reforme nema!, poručio je.


Tražimo i poboljšanje uvjeta rada u svim školama, a ne da pokazuju škole europskim promatračima, u koje su uložili silne novce. Neka konačno radimo u jednoj smjeni, bez krovova koji prokišnjavaju, neka konačno možemo raditi svoj posao koji volimo i zbog kojeg smo postali učitelji! Te promjene tražimo odmah, obrazovanje i odgoj nemaju vremena čekati da se političari dogovore i s ovog trga im poručujemo - promjene odmah!, rekao je Mihalinec.

Poruka predsjedniku Vlade, prestanite se baviti teorijama zavjere i pitati tko stoji iza nas, iza nas stoje učitelji, naši članovi. Danas možemo reći iza nas stoji Hrvatska!, poručio je Mihalinec.

Premijeru, pitate se zašto smo baš danas ovdje. Pa vi ste to htjeli! Trebali smo to riješiti u svibnju. Vi ste, premijeru, razlog zašto smo danas ovdje. Za ovo mrcvarenje dva mjeseca učitelja, profesora, roditelja, vi ste odgovorni! Premijeru, vi ste odgovorni što učenici nisu u klupama! Vi ste, premijeru, odgovorni što su učitelji na ulici! Hrvatska mora bolje! Hrvatska zna bolje! Jer učitelji znaju kakva može biti bolja Hrvatska!, rekao je Mihalinec.

Na kraju, zahvaljujem svima osim učiteljima i zaposlenima u odgoju i obrazovanju koji su došli ovdje, zahvaljujem svima koji nas podupiru, a nisu mogli doći ovdje, na svojim su radnim mjestima! Ovo što danas mi vidimo ovdje, svatko neka se okrene oko sebe, ovo je bolja Hrvatska!, poručio je Mihalinec.

Učiteljica Ivana Valjak Ilić:

Gledam vas i pada mi na pamet jedna riječ. Zajedno, poručila je učiteljica.

Svi smo ovdje zajedno, roditelji, učitelji, nastavnice, spremačice, tajnice, kuharice, stručni suradnici, logopedi, edukacijski rehabilitatori, knjižničari, pomoćnici u nastavi. Došli smo iz Slavonije, Istre, Dalmacije, Zagorja, Međimurja, Podravine, Primorja, Baranje, s Kvarnera, s otoka, iz svih dijelova Hrvatske. Ovamo smo došli iz osnovnih, srednjih i glazbenih škola, centara za odgoj i obrazovanje, iz učeničkih domova. Došli smo kako bismo zatražili da budemo jednaki sa svim ostalim javnim službama, jer obavljamo posao od javnog interesa, poručila je.

 

Saša Ceci s Instututa Ruđer Bošković:

"Pitali su me što bih poručio premijeru, rekao sam da ono što on radi nije dijalog. Htio sam mu reći svašta, htio sam mu reći koliko mi je drago bilo vidjeti na tom štrajku moje kolege koji su tamo došli za naše tete spremačice. Tete spremačice, koje za 3, 3,5 tisuće kuna ulaze u laboratorije u kojima radimo s radijacijom, s toksinima, s otrovima. Kad one odu, nitko s time neće htjeti raditi, rekao je.

Sanja Šprem:

"Svima je jasno da ovo više nije štrajk za obrazovanje. Štrajk je rezultat dugogodišnjeg nezadovoljstva materijalnim i društvenim statusom, nepoštivanjem naše struke, ovaj štrajk je borba za status obrazovanja i naš položaj u njemu. Obrazovanje je permanentno zapostavljeno", poručila je Šprem.

"Štrajk koji smo pokrenuli je po trajanju, intenzitetu, jedinstvu koje je iz njega proizašlo, nadmašilo sve dosadašnje. Ovaj štrajk je konačno svjetlo na kraju tunela, nada građanima naše domovine. Tom svjetlu doprinijeli ste svi vi koji ste nosili štrajk, roditelji koji podržavaju štrajk, baka servisi, društvene mreže, mediji i javnost koja je prepoznala istinu. Hvala vam za svu vašu kreativnost, hvala vam na zajedništvu, hvala za ustrajnost, hvala vam od srca na svemu. Pokazali ste nesebičnost i hrabrost", rekla je Šprem.

"Ovo je i borba protiv odlaska u Irsku i Njemačku, predugo smo svi zajedno šutjeli", poručila je Šprem.

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA S PROSVJEDA

_____

Prosvjed "Hrvatska mora bolje"; Premijer očekuje danas prestanak štrajka - hrt.hr

Veliki prosvjed u Zagrebu: "Nakon današnjeg dana više ništa neće biti isto!" - hr.n1info.com

'Ako najpametniji među nama štrajkaju, s državom nešto nije u redu' - jutarnji.hr

BUNT HRVATSKIH UČITELJA POSTAO GLOBALNA VIJEST Evo kako najutjecajnije svjetske agencije izvještavaju o velikom prosvjednom skupu u Zagrebu - jutarnji.hr

____

PODRŠKA 55 SINDIKATA ZAHTJEVIMA ŠKOLSKIH SINDIKATA I ŠTRAJKU

Mi, dolje potpisani sindikati i sindikalne središnjice, podržavamo štrajk prosvjetnih radnika te izražavamo radničku solidarnost. U obrazovanje treba ulagati jer nam se obrazovanjem višestruko vraća sve što smo u njega uložili. Javni obrazovni sektor treba biti jedan od prioriteta ove države te ne pristajemo na daljnju diskriminaciju prosvjetnih radnika. Smatramo da je pritisak koji se radi na profesore, učitelje i nastavnike neopravdan s obzirom na ozbiljnost njihove društvene funkcije učitelja i odgojitelja naše djece. Pozivamo Vladu RH da pristupi pregovorima sa sindikatima u štrajku do postizanja obostrano prihvatljivog rješenja.U trenucima krize i mjera štednje prosvjetni sektor našao  se među onima koji su najviše stegnuli remen. Obećano je da će se sve oduzeto vratiti kada ekonomska situacija u zemlji bude bolja. Ovim putem podsjećamo Vladu na to obećanje te poručujemo prosvjetnim radnicima da nisu sami i da smo spremni i na sindikalne akcije podrške i štrajk solidarnosti. Zajedno smo jači. Do ispunjenja zahtjeva, stoji u priopćenju.

Potpisnici:

1. Sindikat javnih profesionalnih vatrogasnih postrojbi Hrvatske

2. Sindikat Nova Solidarnost

3. Samostalni sindikat zaposlenika studenskih centara Hrvatske

4. Sindikat obrazovanja medija i kulture

5. Carinski sindikat Hrvatske

6. Sindikat čistoća Zagreb

7. Sindikat željezničara Hrvatske

8. Sindikat novinara Hrvatske

9. Sindikat graditeljstva Hrvatske

10. Sindikat strojovođa Hrvatske

11. Savez samostalnih sindikata Hrvatske

12. Sindikat metalaca Hrvatske-Industrijski sindikat

13. Nezavisni hrvatski sindikati

14. Sindikat turizma i usluga Hrvatske

15. Samostalni sindikat Hrvatske

16. Sindikat pomoraca Hrvatske

17. Sindikat trgovine Hrvatske

18. Novi sindikat

19. Sindikat umirovljenika Hrvatske

20. Sindikat hrvatskih željezničara

21. Sindikat radnika aerodroma Zagreb

22. Nezavisnog sindikata zaposlenih u hrvatskom zdravstvenom osiguranju

23. Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova

24. Sindikat pravosudne policije Hrvatske

25. Sindikat Istra, Kvarnera i Dalmacije

26. Nezavisni sindikat Zvečevo

27. Sindikat Zagrebačkog holdinga ZET Zagreb

28. Regionalni industrijski sindikat

29. Nezavisni sindikat Slobodna Dalmacija

30. Sindikat prometa i veza Hrvatske

31. Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske

32. Nezavisni sindikat »Socijalna pravda«

33. Samostalni sindikat uslužnih djelatnosti Hrvatske

34. Nezavisni sindikat radnika Čakovečki mlinovi

35. Hrvatski sindikat pošte

36. Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske

37. Sindikat tekstila obuće kože gume Hrvatske

38. Nezavisni cestarski sindikat

39. Nezavisni sindikat radnika u proizvodnji hrane i pića

40. Hrvatski sindikat šumarstva

41. Hrvatski sindikat telekomunikacija

42. Hrvatski sindikat hitne medicine

43. TEHNOS – strukovni sindikat radnika HEP-a

44. Sindikata zaposlenih u zaštitarskoj djelatnosti

45. Sindikat poljoprivrede, prehrambene industrije i vodoprivrede

46. Nezavisni sindikat carinika Hrvatske

47. Nezavisni sindikat “Solidarnost”

48. Hrvatski sindikat prometnih pilota

49. Nezavisni sindikat knjižničara Hrvatske

50. Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske

51. Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske

52. Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova - ORCA

53. Sindikat djelatnika u kulturi

54. Sindikat šumarstva

55. Sindikat policijskih službenika 

Plakat prosvjed Hrvatska mora bolje!
ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO