Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Zastupnicima Hrvatskog sabora: za štrajk je odgovorna Vlada RH - 13. studenog 2019.

Zagreb, 12. studenog 2019.

 

Hrvatski sabor

Zastupnicima Hrvatskog sabora

 

Poštovani zastupnice i zastupnici Hrvatskog sabora

 

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske krajem 2018. godine pokrenuli su inicijativu za izmjene Uredbe o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama na način da se povećaju koeficijenti svih zaposlenih u osnovnom i srednjoškolskom sustavu.

Glavni motiv za izmjene je kurikularna reforma odgojno obrazovnog sustava koja je od 1. rujna 2019. ušla u frontalnu primjenu. Reforma odgojno obrazovanog sustava u velikoj je mjeri povećala složenost poslova i odgovornost svih zaposlenih.

Istovremeno Vlada Republike Hrvatske je tijekom 2018. i 2019. godine značajno narušila odnose između koeficijenata složenosti poslova u javnim službama. Koeficijent složenosti poslova učitelja/nastavnika visoke stručne spreme postao je najniži u javnim službama. Cjelovitom analizom koeficijenata složenosti poslova u javnim službama od 2001. godine do danas ustanovili smo kako je primjeren koeficijent složenosti poslova za učitelja/nastavnika s visokom stručnom spremom 1,406. To je koeficijent asistenta u sustavu visokoškolskog obrazovanja. Iz tog razloga potrebno je povećanje koeficijenata za 6,11%.

Prijedlog smo predstavili Ministarstvu znanosti i obrazovanja te je nakon nekoliko sastanaka u cijelosti prihvaćen.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak nije uspjela uvjeriti predsjednika Vlade Republike Hrvatske u opravdanost povećanja koeficijenata, te su Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske zatražili u nekoliko navrata sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske.

Sastanak je održan tek 5. rujna 2019. u tijeku prosvjeda na Trgu sv. Marka. Nakon toga održan je još jedan sastanak s predsjednikom Vlade RH 17. rujna 2019. Nakon toga više nije bilo sastanaka. Predstavnici Vlade RH stalno su odgađali održavanje sastanka.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske iz tog su razloga najavili štrajk kako bi u obaveznom procesu mirenja doveli predstavnike Vlade ponovno za stol i pokušali doći do kvalitetnih rješenja. Mirenje nije uspjelo i Sindikati su 10. listopada 2019. pokrenuli štrajk do ispunjenja zahtjeva, koji još i danas traje.

Vlada Republike Hrvatske u međuvremenu je umjesto prihvaćanja zahtjeva sindikata u štrajku, odlučila podignuti osnovicu za plaće u javnim službama u 2020. godini u tri navrata po dva posto. Povećanje osnovice nije rješenje zahtjeva Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske za selektivno povećanje plaća u osnovnom i srednjoškolskom sustavu kroz podizanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11%.

Od početka štrajka 10. listopada 2019. godine nije bilo sastanaka s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske sve do 4. studenog 2019., tek sedamnaestog dana štrajka.

Nakon tog sastanka održan je još jedan sastanak 5. studenog 2019. i unatoč dogovoru Vlada Republike Hrvatske više nije pozvala Sindikate na sastanak.

Iz tog razloga držimo isključivo Vladu Republike Hrvatske odgovornom za štrajk koji traje već preko 23 dana i ne vidi mu se kraj. Ignoriranje problema nikada ga neće riješiti.

Vlada Republike Hrvatske u međuvremenu je predložila Hrvatskom saboru Proračun za 2020. godinu u koji nije ugradila selektivno povećanje plaća zaposlenima u osnovnom i srednjoškolskom sustavu.

Vlada Republike Hrvatske nije ponudila Sindikatima koji su u štrajku rješavanje njihovih zahtjeva, već nudi rješenje kroz „cjelovitu analizu sustava plaća u javnim službama“, te moguće povećanje koeficijenata složenosti poslova za 2% od 1. srpnja 2020. godine. Pri tom Vlada Republike Hrvatske nije u Proračunu za 2020. godinu predvidjela niti jedne lipe više od sredstava predviđenih za povećanje osnovice. To znači da Vlada Republike Hrvatske stvarno nije spremna selektivno povećati plaće u odgoju i obrazovanju.

S početkom obrazovne reforme izostala je reforma odnosa prema nositeljima reforme bez kojih reforma ima slabe izglede za uspjeh.

Bez motiviranih učitelja/nastavnika i svih ostalih zaposlenika nitko nema pravo očekivati uspješnu reformu i bolju budućnost odgojno obrazovnog sustava. Bez toga i budućnost naše domovine postaje upitna.

Vlada Republike Hrvatske svojim postupcima radi upravo suprotno: omalovažava, podcjenjuje i diskriminira sve zaposlene u odgojno obrazovnom sustavu.

Vlada Republike Hrvatske svojim odnosom prema učiteljima/nastavnicima i ostalim zaposlenicima u odgoju obrazovanju dovodi u pitanje reformu i postavlja se kao snažan kočničar.

 

Poštovane zastupnice i zastupnici Hrvatskog Sabora, vi možete to promijeniti!

 

Nemojte prihvatiti Proračun za 2020. godinu u kojem nema osiguranih sredstava za selektivno povećanje plaća učitelja/nastavnika i svih ostalih zaposlenika u odgojno obrazovnom sustavu.

U suprotnom i vi ćete preuzeti dio odgovornosti za neizvjesnu budućnost naše domovine.

 

S poštovanjem,

 

predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja:

Sanja Šprem

 

predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec

 

 

ANKETA
Učenje u virtualnim učionicama...
...može biti kvalitetno kao i u pravim.
...neće mi stvarati nikakve probleme.
...uh, a kako ću ja to?!
...nek samo taj virus što prije prođe!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO