Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Sindikati potpise za referendum o mirovinskoj reformi predaju u četvrtak - 11. lipnja 2019.

Predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske Krešimir Sever gostovao je u N1 emisiji Novi dan.

"Jučer je došao poziv od Hrvatskog sabora za predaju potpisa. Pozvani smo u četvrtak u 11:30. Najavljeno je da ćemo razgovarati i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem. Mi cijelo vrijeme govorimo da smo dovedeni pred gotov čin. Nije se ozbiljno pregovaralo. Dobili smo gotova rješenja. Kad je bilo vrijeme za razgovor, nas su odbili. Dan prije izglasavanja zakona bili smo i u klubu HDZ-a i predlagali smo im treće čitanje i rekli su nam da je to kasno. Nama nije preostalo ništa drugo nego da idemo po potpise. 700 tisuća prikupljenih potpisa  je zalog da se referendum mora održati", kazao je Krešimir Sever. 

"Zajednička komisija da će otvoriti kutije, pregledati potpisne liste koje sadrže potpise i vidjeti odgovara li brojka upisnih knjiga onome što je u kutiji. Nakon što se to izvrši, odvijat će se razgovor s predsjednikom Sabora. Sabor će tražiti provjeru. Očekujemo zbog brojke potpisa da će ići na slučajni odabir. Mi smo dva puta provjerili. Ukoliko se ide na Ustavni sud, oni imaju 30 dana za odluku. Mudra vlast treba znati pročitati znakove vremena", kaže sindikalist.

Na pitanje postoji li prihvatljiva varijanta kompromisa, Sever je odgovorio: "Mi smo nudili prije varijante koje nisu prihvaćali. Ovdje je vrlo jasno izražena volja ljudi. Pitanje je bilo vrlo jasno postavljeno. Ovih više od 700 tisuća potpisa je reklo da želi ići na referendum. Ovo je bila inicijativa za referendum. Mi nemamo pravo se više povući". 

Narod je rekao - želimo na referendum

"Mi želimo otvoriti i neke druge teme: mirovine po posebnim propisima, drugi stup. Zbog neodvijanja socijalnog dijaloga zatražili smo prvo ostavku ministra Marka Pavića... To je pitanje njegova morala i etičnosti. U ovom trenutku vrlo je jasno ovdje nema mjesta taštine, nema ni premijer, ni ministar ni sindikati". 

"Ni mi ni Vlada ne možemo govoriti o pregovorima jer su se građani opredijelili za referendum. Mi to moramo izvršiti. Ljudi su nam govorili da sad oočekuju da ne idemo nimalo ispod referenduma. Čak se u ovim izborima pokazalo nezadovoljstvo vladajućima. Prihvaćanje referenduma bi bilo poruka vladajućih da se trude služiti narodu i da se ne postavlju iznad naroda. Mi smo narod pitali, narod je rekao", smatra Sever.

 

 

ANKETA
Online natava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO