Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

NE ZNAMO HOĆE LI SE OVO USMJERENJE IKAD VRATITI

Tehnička škola Pula ove godine na upisnim rokovima neće upisivati brodograđevne tehničare. Nakon desetljeća tradicije škola nema to usmjerenje u svom programu, a hoće li se ikad vratiti, još se ne zna, otkrila je ravnateljica Tehničke škole Pula Sandra Balde za Glas Istre.

Odluka nije vezana uz trenutnu situaciju u brodogradilištu Uljanik, već se radi o odluci Ministarstva obrazovanja prema kojoj nije dozvoljeno povećanje razrednih odjela u odnosu na broj razreda u školskoj godini 2018./2019. te nije moguće kombinirati program obrazovanja, u koji spada brodograđevni tehničar i strukovni kurikulum (strojarski računalni tehničar) u ovom slučaju.

- Naša škola od lanjske godine upisuje programe dijelom po novom, takozvanom strukovnom kurikulumu, a dijelom po starom obrazovnom programu. U nove smjerove ubrajamo strojarskog računalnog tehničara, tehničara za mehatroniku i tehničara za geodeziju i geoinformatiku, dok su stari smjerovi oni za elektrotehničara i arhitektonskog tehničara - rekla je Balde.

Tako su u Tehničku školu svake druge godine upisivali i pola razreda za brodograđevnog tehničara, dakle po 12 učenika koje su spajali s isto toliko učenika smjera računalnog tehničara za strojarstvo da bi u konačnici dobili cijeli razred. Smjerovi bi se već u prvom upisnom krugu popunili, a mnogi su učenici nakon toga odlazili na fakultete.

- Ove smo godine trebali upisati upravo brodograđevne tehničare. Međutim, od Ministarstva smo krajem veljače dobili dopis da se ne može kombinirati program obrazovanja - pojašnjava Balde za Glas Istre i kaže da je ovo jedina škola u Hrvatskoj, uz riječku, koja je imala smjer za brodograđevnog tehničara. Namjera je bila uz pomoć Županije pronaći rješenja, no još ga nema.

Trenutno u školi postoje dva razreda ovog usmjerenja, drugi razred i razred maturanata čije školovanje ide svojim putem. Njima problem sad predstavlja ljetna praksa koju su učenici najčešće odrađivali u Uljaniku. Ravnateljica kaže da ima dovoljno privatnih tvrtki koje će im izaći ususret i primiti učenike.

- Uspostavili smo i suradnju s pulskom podružnicom nizozemske tvrtke Royal IHC koja se bavi upravo projektiranjem brodova i brodske opreme. Ukoliko učenici sami ne budu mogli pronaći praksu, škola će im zasigurno pomoći i na tom području ne očekujemo ozbiljnije probleme - rekla je Balde.


ANKETA
Za koju ste opciju školskih praznika?
Neka ostanu kakvi su bili i do sada!
Treba ih biti kao i do sada, ali u više dijelova!
Nastavnu godinu treba produžiti!
Nastavnu godinu treba skratiti!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO