Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

PRVI MENTOR MATE RIMCA U ŠKOLU UVEO PREDMET O 3D TEHNOLOGIJAMA

Kod njega se možemo zezati i smijati, nema štrebanja i ozbiljnosti, a stalno nešto novo stvaramo. Spojio je zabavu i učenje i zato ga volimo – tako učenici Srednje strukovne u škole u Samoboru govore o svom omiljenom nastavniku Ivanu Vlainiću.

Njegov laboratorij, kažu, za njih je poput dnevnog boravka, učenje doživljavaju kao igru, a tamo rado zalaze i poslije škole da bi na brzinu nešto isprogramirali ili nacrtali. Vlainić predaje praktični dio elektrotehničkih predmeta trećim i četvrtim razredima, a u posljednjih je 20 i kusur godina svoje karijere mentorirao pravu malu vojsku nadarenih inženjera, inovatora, programera, robotičara i poduzetnika. Najbolji u Ženevi, Seulu... Jedan od njegovih bivših učenika je i tvorac najbržeg električnog automobila na svijetu Mate Rimac. – On je bio talentiran učenik, no svake godine u svom razredu imam barem dvoje-troje djece s jednakim potencijalom. Velika većina njih poslije upiše FER ili strojarstvo i imaju uspješne karijere – ponosan je Vlainić, a njegove tvrdnje dokazuju priznanja i medalje koji zauzimaju cijeli veliki ormar učionice. S inovacijama poput 3D znanstvene podmornice na glasovno upravljanje i letjelice koja je ujedno i detektor mina, mladi inovatori iz Samobora oduševili su programere u Silicijskoj dolini, osvojili su prvo mjesto na sajmu inovacija u Ženevi, a dobili su i zlatnu medalju i posebno priznanje Korejske agencije za promociju inovacija. Za svoj rad s nadarenim učenicima Vlainić je dobio i priznanje hrvatske predsjednice. Odlikovan je, naime, 2017. godine Redom Danice hrvatske s likom Nikole Tesle.

A tajna svih tih uspjeha, pričaju Vlainić i njegovi učenici, pristup je radu. U njegovu se kabinetu šarafi, lemi, sastavlja, programira i dizajnira sve u šesnaest, no atmosfera je opuštena i nema osjećaja pritiska ili očekivanja.

– Mi se zapravo igramo i iz toga nastaje nešto veliko. Koliko se samo puta dogodilo da smo ostajali u kabinetu i iza 11 navečer jer smo se toliko zabavljali da smo zaboravili na vrijeme – smije se Vlainić. Njegovi učenici, kaže, nisu uvijek isprva zainteresirani za rad, no ključ je u tome da im objasni kako da dosadnu teoriju s kojom dolaze na nastavu pretvore u nešto zanimljivo i korisno. – Kad shvate što zapravo mogu napraviti sa svojim dosadašnjim znanjem, gotovo da više i ne izlaze iz kabineta – objašnjava ovaj nastavnik, koji je svoj rad s nadarenim učenicima započeo sasvim slučajno. U Srednju strukovnu školu Samobor došao je prvi put kao profesor na zamjeni 1996. godine, a 2001. godine primljen je za stalno. Odmah je počeo voditi učenike na natjecanja i postizati velike uspjehe. U međuvremenu je broj natjecanja sve više rastao, projekti su bili sve veći, a Vlainić je kasnije osmislio kurikul i projekt “Pametna kuća”. Prvi je to takav predmet u Hrvatskoj, a na njemu učenici stvaraju sustav s pomoću kojeg bilo tko može podesiti grijanje i osvjetljenje svoje kuće putem mobitela ili računala. Vlainić je u svoju školu uveo i predmet Aditivne tehnologije, gdje učenici uče o 3D tehnologijama. Sve to, kaže, bila mu je viza za dobivanje sredstava od 5 milijuna kuna, s kojima je škola dobila novi blok učionica. U tom novom bloku nalazi se i njegov Inovacijski kabinet koji je, kaže njegov učenik Valentin Orešković, mjesto kamo mogu doći i raditi kad god požele, i njihova oaza za bijeg od svakodnevnog stresa.

– Želim upisati studij mehatronike i rad ovdje daje mi sve što mi treba da budem uspješan u tome – ističe. A što profesor Vlainić najviše voli u svom poslu? – Kad vidim nasmiješena lica svojih učenika nakon što stvore nešto novo. To je najveća nagrada koju mogu dobiti – odgovara uz osmijeh.

/vecernji.hr/

ANKETA
Potpisat ću za referendum "67 je previše" zato ...
jer je zaista previše!
jer me rad sa učenicima već sad iscrpljuje!
jer ne želim da moja djeca rade "do kraja"!
jer u mirovini treba malo i uživati!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO